Egy Rómában rendezett környezetvédelmi találkozón megjelent a katolikus egyházfő is

Egy Rómában rendezett környezetvédelmi találkozón megjelent a katolikus egyházfő is

A szervezők és a résztvevők meglepetésére a katolikus egyházfő váratlanul megjelent a Föld napja alkalmából a Villa Borghese római parkban vasárnap szervezett találkozón.

A pápa, aki előzetes bejelentés nélkül érkezett meg a találkozóra, a pódiumon egy műanyag széken foglalt helyet és arra kérte a felszólalókat, folytassák beszédeiket a környezet védelméről.

Az esemény végén A katolikus egyházfő rögtönzött beszédet tartott kijelentve, hogy a sivatagokból is lehet élettel teli erdőt teremteni.

Egy Rómában rendezett környezetvédelmi találkozón megjelent a katolikus egyházfő is
Ferenc pápa

„A városok és az emberek élete is dugig van sivatagokkal, amelyeket előítéletek, félelmek keltenek. A városi sivatagokban lehet élni és halni, de élettel teli erdővé is lehet őket változtatni. Nem szabad félni, életet ott kell teremteni, ahol csak lehet, még konfliktusokban is. A konfliktusokat kézbe kell venni és meg kell oldani” – nyomatékosította egyházfő. Közölte még: „ahhoz, hogy megismerjünk valamit, közel kell kerülni hozzá, ez kockázatot, ugyanakkor lehetőséget is rejt magában”.

A pápa véleménye alapján a mai társadalomból hiányzik a mosoly, amelyet az emberek közötti „érdek nélküli társadalmi barátság” hiánya okoz. Megismételte gyakori mondását, miszerint a világban heterogén helyszíneken harmadik világháború zajlik.

A Föld Napja alkalmából tartott római találkozót olasz környezetvédelmi szervezetek és a Fokoláre katolikus mozgalom szervezte.

A katolikus egyházfő megválasztása óta sürgeti a megfogalmazása véleménye alapján „kizsákmányolt” bolygónk védelmét. A teremtett világ védelmét hirdette az Áldott légy (Laudato si’) című enciklikájában is, amelyet a tavalyi párizsi klímakonferencia előtt adott ki.

A katolikus egyházfő vasárnap a 13-16 év közötti fiatalok szentévi zarándoklatára az egész világból Rómába érkezett lányokkal és fiúkkal találkozott. Több mint hetvenezer fiatal lepte el a Szent Péter teret és környékét. Beszédében kijelentette, hogy a fiatalok boldogságának nincsen ára. A boldogságot viszont nem könnyed megtalálni, „nem mobiltelefonos alkalmazás, amelyet le lehet tölteni” – hangoztatta.

A pápa arra kérte a „jövőt építő” fiatalokat, hogy ne elégedjenek meg a középszerűséggel, „ne éldegéljenek kényelmesen és egy helyben ülve”. „Csakis bátor és erős döntésekkel valósulnak meg a legnagyobb álmok, amelyekért célravezető leélni az életünket” – nyomatékosította.

Az olasz és határon túli fiatalokat szombaton a Szent Péter téren sorakozó székeken ülő százötven pap gyóntatta meg. Közöttük volt A katolikus egyházfő is, aki egy órán keresztül csaknem húsz fiatalt gyóntatott meg.

MTI