Egyetlen ókori sírban 169 aranygyűrűt találtak a régészek Bihar község határában

Egyetlen ókori sírban 169 aranygyűrűt találtak a régészek Bihar község határában

Egyetlen ókori sírban 169 aranygyűrűt, egy réz karperecet és csaknem 800 gyöngyházból hozott létre gyöngyöt találtak a régészek Bihar község határában – jelentették be egy nagyváradi sajtótájékoztatón. A bejelentésről az Agerpres hírügynökség és az Ebihoreanul. ro portál számolt be.

A sírban – a régészek feltételezése alapján – egy nőt temettek el csaknem 4600-4300 évvel időszámításunk előtt, akinek a hajfonatait díszíthették az aranygyűrűk.

„A fogazata és a mérete alapján valószínűsítjük, hogy nőről beszélhetünk. Az is ezt a feltevésünket erősíti, hogy a sírban nem találtunk fegyvereket. Hasonló sírokba többnyire harcosokat, vezéreket, de feltétlenül férfiakat temettek, csak meglehetősen kevés alkalommal nőket. Szeretnénk megtudni, hogy miféle kultúrához kötődött a személy, és azt is, hogy az Erdélyi-szigethegységből származó aranyból készültek-e a gyűrűk” – idézte az Ebihoreanul. ro portál az ásatásokat vezető Calin Ghemist, a nagyváradi Körösvidéki Múzeum régészét.

Ghemis azért is szenzációsnak tartotta a leletet, mert – mint nyilatkozott – ebből a korból az egész Kárpát-medencében csaknem 150 aranytárgy került eddig elő. Itt viszont egyetlen sírban találtak 169-et. Hangoztatta még: dolgoznak a gyűrűk megtisztításán. Ezek össztömege meghaladja a 200 grammot. Azt is megjegyezte, hogy marosvásárhelyi és hollandiai laboratóriumba küldtek elemzésre csontleleteket. Ezek eredményei alapján készítik el a szenzációs leletről a tanulmányt.

Gruia Fazekas, a Körösvidéki Múzeum régészeti osztályának a vezetője valószínűsítette, hogy év végére állíthatják ki a kincset.

A múzeum régészei a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE), a Román Akadémia és a Nagyváradi Tudományegyetem régészeivel együttműködésben végeztek feltárásokat március 29. és június 25. közt az A3-as észak-erdélyi autópálya majdani nagyváradi bekötőútjának a nyomvonalán. A feltárások alatt kilenc régészeti lelőhelyet azonosítottak. Három ezekből a csiszolt kőkorszakból, az időszámításunk előtti hatodik évezredből, kettő a bronzkorból, kettő a római korból, egy a 13. -17. századból, egy mindazonáltal a 20. század elejéről származik.

mti