Egyre népszerűbbek a szegedi Reök-palota különleges programjai

Egyre népszerűbbek a szegedi Reök-palota különleges programjai

A képzőművészeti kiállítások és alternatív színházi bemutatók mellett egyre népszerűbbek a szegedi Reök-palota különleges programjai, 2014 első kilenc hónapjában mintegy 40 ezren látogattak el a szecessziós épületbe – közölte Herczeg Tamás, az összművészeti központot működtető Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója az MTI-vel.

A szegediek és a városba érkező turisták szívesen vesznek részt a különleges adottságú épület szombati programjain: a zenés tárlatvezetéseken, a palotasétákon, kukkantanak be a kortárs művészek munkáját bemutató látványműterembe vagy Dusha Béla fotóművész szalonjába – mondta az igazgató.

A Szegedi Szabadtéri Játékok a Dóm téren és az Újszegeden népszínházi produkciókkal várja a közönséget, a Reök-palota pedig a progresszív, alternatív előadások helyszíne. A szobaszínházi előadások visszatérő vendége többek között a Maladype vagy a Füge Produkció. Januárban a Dumaszínház és a Füge 40! – Véges élet című produkciójában az öregedés témáját veszi górcső alá, majd a Füge Produkció, a Gólem színház és a Titkos társulat Kárpáti Péter Negyedik kapu című művét adja elő.

A Reök-palota évente húsz-harminc képzőművészeti kiállításnak ad otthont. Ezek közül kiemelkedik a Szegedi Szabadtéri Játékokhoz kapcsolódó, évenkénti váltásban megrendezett Táblaképfestészeti Biennále és a Nyári Tárlat. 2015-ben az országos kiállítások közül a Nyári Tárlat várja majd a látogatókat – tudatta a Herczeg Tamás.

A kulturális szakember a 2015-ös kiállítások közül kiemelte a huszárok világát bemutató tárlatot, amely egyaránt válogat majd a magyar eredetű könnyűlovassági fegyvernemet ábrázoló klasszikus és kortárs művekből.

A palotától néhány száz méterre áll a Hősök kapuja, ahol másfél évtizede újra látható Aba-Novák Vilmos egyik legnagyobb freskója. A Fogadalmi templom felújítása során restaurálják a művész a Dömötör-torony keresztelőkápolnáját díszítő freskóját is. Ebből az alkalomból szeretnék 2015-ben megrendezni a modern magyar festészet egyik legeredetibb alkotójának gyűjteményes kiállítását is – közölte az igazgató.

(MTI)