Egytonnás tökkel döntötték meg a világrekordot

Egytonnás tökkel döntötték meg a világrekordot

Egy 1054 kilót nyomó tökkolosszussal nyerték meg az tök-Európa-bajnokságot – a mag darabját akár 100 euróért is el lehet adni.

A németországi Ludwigsburgban vasárnap rendezett tök-Európa-bajnokságot Beni Meier ismert svájci termesztő nyerte, és ezzel megdöntött minden korábbi hasonló világrekordot is, beleértve saját korábbi csúcsteljesítményeit.

Evezősversenyt is tartanak

Az Európa-bajnokság második helyén a belgiumi Tongerenben élő Jos Ghaye végzett 820 kilós terményével, s egy 792 kilós tökkel a harmadik Janko Lovse lett a szlovéniai Trebnjéből. Az ugyanitt egy héttel korábban rendezett német tökbajnokságon egy 699 kilós szászországi termés végzett.

A mágikus egytonnás határt átlépő, 5,72 méter kerületű Európa- és világbajnok tökóriás november 2-ig tekinthető meg egy tökkiállításon a ludwigsburgi kastélyparkban rendezett tökfesztiválon, amelynek részeként egyebek közt kivájt tökökkel való evezősversenyt is tartanak.

A földjét Zürich körzetében, Neftenbachban művelő Beni Meier 2006 óta foglalkozik különleges méretű tökök termesztésével, az első évben még csak a 9. helyezést érte el a svájci bajnokságon egy 208,4 kilós tökkel. Már tavaly is sikerült egy az ideivel majdnem azonos súlyú, 1053,5 kilós tököt termesztenie, de azt diszkvalifikálták a versenyből, mert találtak rajta egy lyukat.

Eddig amerikaiak voltak a tökkirályok

A tökvilágrekordot eddig mindig amerikaiak tartották, a legutóbbit Tim Mathison állította fel tavaly egy 922 kilós portékával.

A fesztivál zárásaként a kolosszális tököt felvágják, hogy hozzájussanak a maghoz, amelynek darabjáért akár több 100 eurót is megadnak az interneten.

A világrekorder sütőtök darabjait szétosztják az érdeklődők között, pedig akár 1400 liternyi levest is főzhetnének belőle. Az ilyen méretű tökök nem igazán ízletesek, mert túl sok vizet tartalmaznak.

A hét végén Ausztriában, a burgenlandi Rustban is felvágták és szétosztották az idei legnagyobb osztrák tököt, Hermann Unger pomogyi (Pamhagen, nezsideri járás) töktermesztő büszkeségét, egy 340 kilós termést. A magokat Unger megtartja, hogy azokból az elkövetkező években is rekorder tököket termesszen a squash fajtából.

(forrás: hir24.hu)