Elektronikus bőrt fejlesztettek szingapúri szakemberek

Elektronikus bőrt fejlesztettek szingapúri szakemberek

Szingapúri szakemberek elektronikus bőrt fejlesztettek, hogy megadják az érintés érzését a robotoknak és a művégtagoknak.

Az aszinkron kódolt elektronikus bőrt (ACES) Benjamin Tee, a Szingapúri Egyetem (NUS) adjunktusa és kutatócsoportja fejlesztette, az egyetem információja alapján a mesterséges idegrendszer ezerszer gyorsabban reagál az érintésre, mint az emberi idegrendszer.

A Science Robotics című folyóiratban bemutatott tanulmány alapján a modern elektronikus bőr ultraérzékeny, és igen jól tűri a sérüléseket.

„Az emberek az érzékelést a mindennapi feladatok ellátásában használják, mint egy csésze megfogása vagy egy kézfogás. Érzékelés nélkül elveszítenénk az egyensúlyérzetünket is, ha sétálunk. Hasonló módon a robotoknak is szükségük van érzékelésre, hogy jobban együttműködjenek az emberekkel, de a robotok manapság nem igazán képesek érezni a tárgyakat” – idézte Benjamin Teet a Phys. org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Az emberi érzékelő idegrendszerből merítve a szingapúri tudósok másfél éven keresztül fejlesztettek egy olyan szenzorrendszert, amely képes annál jobban működni. Az ACES elektronikus idegrendszer, amely ugyanúgy érzékeli a jeleket, mint az emberi érzékelő idegrendszer, szenzorok hálózatából áll, amit összekapcsoltak egy elektromos vezetőn át.

„Az ember érzékelő idegrendszere eléggé hatékony, minden pillanatban üzemel oly mértékben, amit gyakran természetesnek veszünk. Ugyanakkor szerfelett robusztus a sérülésekkel szemben. Érzékelésünk példaként nem sérül, ha megvágjuk magunkat. Ha képesek vagyunk leképezni, miként üzemel biológiai rendszerünk, sőt azt jobbá tenni, óriási előrelépést tehetünk a robotika területén, akol az elektronikus bőrt leginkább alkalmazzuk” – érvelt Tee.

Ez a fajta elektronikus bőr felhasználható jóval valósághűbb művégtagok fejlesztésére, és támogatja a fogyatékosokat az érzékelés helyreállításában. Másik lehetséges használata a robotika kiterjedése, jóval intelligensebb robotok fejlesztése, amelyek képesek lehetnek mentési feladatok ellátására katasztrófákban vagy átvesznek olyan feladatokat, akárcsak a csomagolás a raktárakban.

mti