Elénk tárta a NASA a korszerű űrhajósjelöltjeit

Elénk tárta a NASA a korszerű űrhajósjelöltjeit

A NASA elénk tárta a modern űrhajósjelöltjeit, akikre kétéves kiképzés vár, mielőtt feladatot kapnának az internacionális Űrállomáson vagy részt vehetnének a tervezett Hold-missziókban.

A tíz jelöltet 12 ezer jelentkező közül válogatták ki.

A csoport kétéves alapkiképzést kap, ahol egy jövőbeni űrutazáshoz elengedhetetlen felkészültségüket szerezhetik meg.

A felkészítés keretében katonai vízi túlélési gyakorlatokon vesznek rész, a NASA T-38-as gyakorlógépével repülnek, és a houstoni Johnson Űrközpont medencéjében teljesített búvárkiképzéssel készülnek az űrsétára.

A végső válogatásban a kiképzésen elért eredményeik döntenek.

A kiképzést eredményesen teljesítő űrhajósjelöltek az internacionális Űrállomásra vagy akár a Holdra is repülhetnek ezután. A már soron következő küldetésekre viszont még nem valószínű, hogy őket küldik, úgyhogy amíg rájuk kerül a sor, tovább fejlesztik képességeiket – számolt be róla a BBC hírportálja.

Az űrhajósjelöltek közt van Nichole Ayers, az amerikai légierő 32 éves őrnagya, Marcos Berríos, a légierő 37 éves őrnagya, a 35 éves Christina Birch, az amerikai országúti kerékpároscsapat egykori tagja, aki biomérnökként doktorált, Deniz Burnham, az amerikai haditengerészet 36 éves tartalékos hadnagya, ugyancsak mérnök, Luke Delaney, a NASA 42 éves kutatópilótája, az amerikai tengerészgyalogság őrnagya, a 35 éves Andre Douglas, a Johns Hopkins Egyetem munkatársa, aki az amerikai parti őrségnél szolgált, Jack Hathaway, az amerikai haditengerészet 39 éves parancsnoka, Anil Menon, Elon Musk SpaceX vállalatának légi sebésze, aki közreműködött a cég első Internacionális Űrállomásra vezető missziójában, Christopher Williams, 38 éves orvos és Jessica Wittner, az amerikai haditengerészet 38 éves parancsnokhelyettese.

A NASA előző űrhajósosztálya 2020 januárjában végzett, akkortól fogva a csapat két tagja, Kayla Barron és Raja Chari már részt vett egy Föld körüli túrán.

mti