Életműdíjakat osztanak Karlovy Varyban

Életműdíjakat osztanak Karlovy Varyban

Három neves filmes mester: James Newton Howard amerikai zeneszerző, Ken Loach brit direktor és Paul Laverty brit forgatókönyvíró kap életműdíjat az ez évi 52. internacionális filmfesztiválon a nyugat-csehországi Karlovy Varyban – közölte Jirí Bartoska, a parádé elnöke.

Közép-Európa egyetlen A-kategóriás internacionális filmmustrája idén június 30-án kezdődik és július 8-án az ünnepélyes eredményhirdetéssel ér véget.

James Newton Howard az elképzelések alapján a nyitóesten kapja meg a Föld filmművészetéhez való rendkívüli hozzájárulásáért neki ítélt Kristály Glóbuszt.

Az ez évi parádén több mint 70 állam alkotóinak csaknem 180 filmjét láthatják a kíváncsiskodók. A részletes programot még nem hozták nyilvánosságra.

A versenyprogramnak és az esemény legkiemelkedőbb eseményeinek a Thermal Hotel nyújt helyet. A tradíció szerint a leghíresebb látogatók a történelmi Pupp szállodából a fürdővárosi sétányokon át nyitott kocsikon érkeztek a Thermalba.

A versenykategóriában az internacionális zsűri múlt évben Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című alkotásának ítélte meg a Kristály Glóbuszt. A díj mellett pénzjutalmat is kap a győztes film alkotógárdája.

A másik versenykategóriát a dokumentumfilmek jelentik, a két győztesnek a Kristály Glóbusz mellé ugyancsak jár pénzjutalom. Az egyik díjazott a fél óránál rövidebb, a másik az ennél hosszabb filmek kategóriájából kerül ki.

A parádé programját nagyon sok szekció alkotja, a játékfilmek és a dokumentumfilmek versenyén kívül ilyen a Látóhatárok (Horizons), a Másik nézőpont (Another View), a Nyugattól keletre (East of the West), a Függetlenek fóruma (Forum of Independents), emellett a Variety kritikusainak kategóriája (Variety Critics Choice). A rendezvény elnöke alapján a szemle idei költségvetése az utóbbi évekhez hasonlóan csaknem 135-140 millió korona (1,5-1,6 millió forint). A filmfesztivált 1946-ban alapították az Osztrák-Magyar Monarchia egykori fürdővárosában.

mti