Elkészült a MINI és a The Woolmark Company együttműködésének első gyümölcse, a MINI FASHION FIELD NOTES gyűjtemény

Elkészült a MINI és a The Woolmark Company együttműködésének első gyümölcse, a MINI FASHION FIELD NOTES gyűjtemény

A hat internacionális dizájnertehetség által megálmodott, tizenhat darabos exkluzív összeállítás június 12-én, a 94. Pitti Uomo férfidivat-fesztiválon mutatkozott be a nyilvánosságnak.

Az angol prémiumgyártó Firenzében, a planéta talán legjobb férfidivat- és életstílus-fesztiváljaként ismert Pitti Uomo férfidivat-fesztivál június 12-15. közt nyitva álló, sorozatban 94. felvonásán tárja a közönség elé legmodernebb, MINI FASHION FIELD NOTES névre keresztelt kollekcióját. A limitált példányszámban elkészített ruha- és kiegészítő-összeállítás a MINI és a The Woolmark Company mértékadó, feltörekvő dizájnertehetségek támogatására megvalósított együttműködésének első gyümölcse. A tizenhat darabos MINI FASHION FIELD NOTES kollekcióban hat internacionális fiatal tervező élhette ki kreativitását, akik a Föld nagyvárosaiban megtett utazásaik emlékét a legfinomabb Merino gyapjú támogatásával formálhatták felölthető stílussá, aminek hála nagyvárosi világpolgárokat inspiráló darabok születtek.

„Ledöntjük a korlátokat”, avagy a MINI FASHION meghatározó irányvonala

„Az utazás számunkra sokkalta több, mint egy fizikai határ átlépése és az eljutás A pontból B pontba. Mindennek az inger az alapja, mindemellett az érzések, a kultúrák és a világlátások közti határvonal elmosódása” – nyilatkozta Sabine Ringel, a MINI FASHION ötletes vezetője. Az angol prémiumgyártó nevével fémjelzett új gyűjtemény darabjai a egyéni élményekből táplálkoznak: a dizájnertehetségek az idegen nagyvárosokba tett látogatásaik esetén merítettek inspirációt, az impulzusokat és a modern történeteket ugyanakkor egy exkluzív gyűjtemény képében szőtték valósággá.

A nagyvárosi világpolgárok életstílusát varázslatos divattermékek fejezik ki

A MINI FASHION FIELD NOTES gyűjteményt megvalósító négy dizájnerbrand – a nagy-britanniai Liam Hodges, a kínai Staffonly, az egyesült államokbeli PH5 és a német Rike Feurstein – a divatvilág négy legizgalmasabb új felfedezettje. Többségük a feltörekvő dizájnertehetségek népszerű átfogó kitüntetését, az internacionális Woolmark Díjat is kiérdemelte. A június 12-én bemutatott gyűjtemény darabjai Hodges, Staffonly, PH5 és Feurstein utazásainak maradandó impulzusait örökítik meg – a legváltozatosabb színek, formák és anyagkompozíciók igénybevételével, a gyapjú, mint meghatározó alapanyag ugyanabban az időben jelenkori és modernizált alkalmazásával.

A nagy-britanniai Liam Hodges

Az angol gyökerekkel bíró tervező Londonban él és alkot. Munkáihoz a korszerű szubkultúra, az underground hip-hop, a nagy-britanniai utcai viselet és a poszt-punk irányvonalakból merít ihletet, amelyeket átütő erejű, többrétegű alkotásokban egyesít. Liam Hodges védjegyének számítanak a szélesre húzott sziluettek, a gazdag anyagötvözés, amellett a sportos viselet és a munkaruházat összefonódása. Ezen stíluselemek a MINI FASHION FIELD NOTES kollekcióban is visszaköszönnek, a tervező New York-i utazásának állítva emléket. „Mikor is első alkalommal jártam New Yorkban, még kisgyerek voltam. Akkor a szüleimmel utaztam és New York gyakorlatilag egyet jelentett Manhattannel. Ezáltal mikor is másodszorra utaztam – ezúttal már felnőttként –, elhatároztam, hogy felfedezem a település más kerületeit is. Minden nevezetesség új és izgalmas volt, de mindvégig bennem volt az érzés, hogy egyszer már jártam itt. Roppant kivételes déjá vu volt, színültig rejtéllyel” – mesélte a fiatal dizájner, akinek alkotásait ezáltal a valahonnan ismerős, azonban új gondolatok járják keresztül, a gyapjúnak hála újfajta benyomással gazdagítva az olyan tradicionális darabokat, akárcsak a farmernadrág, a farmerdzseki és a hosszú ujjú felsők. Liam Hodges hatrészes palettáját egy autós kabát, egy kalap és egy vízlepergető gyapjúszövetből gyártott utazótáska egészíti ki, amelyek a tradicionális sűrűkockás mintázatot viselik.

A kínai Staffonly

A végtelenül fiatal, Staffonly névre keresztelt brandet Shimo Zhou és Une Yea alapította 2015-ben, Sanghajban. A páros divatról és stílusirányzatokról alkotott elképzelése a modern műszaki megoldás és a stílus olyan kísérleti megoldásaiban teljesedik ki, amelyek ironikus, kihívó módon közelítenek a felhasznált anyagokhoz és az alkalmazott színekhez, hogy az eleve szokatlan művészi sziluetteket még tovább fokozzák. A Staffonly munkáit a végtelen kíváncsiság és az őszinte humor jellemzi, a korlátok ledöntésére és a mindeddig idegen világok felfedezésére irányuló bátorságról már viszont nem beszélve. A duó a londoni tervezőművészek nyugodt szigeteként elhíresült Greenwich Park ihletét dolgozta ki a MINI FASHION FIELD NOTES kollekcióban. „Greenwich az idő otthona. Egy idilli, már-már mágikus hely, meseszerű kilátással Londonra” – mesélte a Staffonly a kollekcióhoz merített inspirációról. „A Greenwich Park a legtökéletesebb hely, bármerre egy szempillantás alatt elmenekülhetsz a nagyváros zajából. A zöld természet, a frissen vágott fű illata, ezenkívül az Earl Grey tea és a pogácsa folyamatosan az ott töltött időt juttatja eszünkbe” – tették hozzá. A limitált példányszámban elkészített gyűjtemény központi színsémáját a Greenwich Park buja zöld pázsitja adja, a parkon keresztülhúzott greenwichi 0 hosszúsági kör ugyanakkor a MINI motorháztetején végigfutó versenycsíkokra felidéz. A Staffonly legkorszerűbb munkáit eme két stíluselem összefonódása határozza meg, a kabáton és az ingen éppúgy, mint az anyagötvözéssel készült farmernadrágon. A gyűjtemény egyik fénypontja a hasonló irányvonalak mentén megálmodott sporttáska, amit a nagyvárosi világpolgárok kézbe véve, ruhástáskaként is hibátlanul használhatnak.

Az egyesült államokbeli PH5

A az egész világon elismert ruhakötő mester lányaként megszületett Wei Lin és a díjnyertes dizájner, Mijia Zhangin 2014-ben, New Yorkban alapította meg a PH5 brandet, aminek elsődleges bevételi forrása a korunkbeli technológiákat alkalmazó ruhakötészet. A duó továbbfejlesztett elképzelései a szokásoknak megfelelő ruhakötészeti látásmódot kiszámíthatatlan motívumokkal és formákkal, sőt még soha nem próbált kötészeti megoldásokkal ötvözik. A PH5 célja, hogy most bemutatott, játékos ötleteket használva döntse meg a ruhakötő mesterség alapelveit. A páros a MINI FASHION FIELD NOTES kollekcióhoz Miami tengerpartján szerzett ihletet. „Mikor is első alkalommal megláttam Miami nagyszerű épületeit, egy felettébb különös, kettős érzés fogott el: egyfajta igen erős izgatottság, másfelől ezzel szemben az alábecsültség. A miami Art Deco rendkívüli hatással volt rám: az épületszerkezetekben és az anyaghasználatokban rejlő meglátások és kivitelezések önmagukért beszélnek, de a színhasználat és a dekoráció is nagyban hozzásegített a végső döntéshez” – mesélte Mijia Zhangin a PH5 legfrissebb alkotásának hátteréről. A pasztellszínek és a kivételes technológiai megoldások hasonló keveredése köszön vissza a duó gyapjúból szőtt Jacquard pulóverén is, amit a MINI és a PH5 logói díszítenek. A gyűjtemény része még az ujjatlan, kötött ruha és a kézzel hurkolt kendő, amely összehajtva utazótakaróként is hasznavehető.

A németországi Rike Feurstein

A berlini dizájner, Rike Feurstein munkái a művészet és a divat közti finom átmenet rejtelmeit tárják fel. A majdhogynem múltba veszett kézművesipar alap téziseiből táplálkozó ifjú talentum avantgárd stílusú sapkákat, kalapokat és ruhadarabokat tervez, míg festői meglátásaival meglepő színkombinációkkal kísérletezik, új felépítési megoldásokat talál ki és egymásnak ellentmondó részletek egyesít, egyidejűleg mai, exkluzív és megnyerő ruhaneműket, emellett kiegészítőket váltva valóra. A MINI FASHION FIELD NOTES kollekcióhoz elkészített három ruhadarabhoz Rike Feurstein Oroszországban merített inspirációt, azon belül is a mesés borostyánszobának otthont adó, dél-szentpétervári Katalin-palotában. „Amikor a kollekcióhoz tervezett ruhadarabjaimon gondolkodtam, a több mint száz évvel ezelőtti orosz forradalom idejére tekintettem vissza. A forradalom előtti és utáni stíluselemek ötvözése akkortájt élte virágkorát, a sapkáimon és kalapjaimon is megjelenő, korszerű megoldásokkal fűszerezve. A kollekcióhoz értékes drágakövek árnyalatait vettem alapul, ezáltal a borostyánt, a gránitot és a smaragdot, a Katalin-palota ragyogása előtti egyfajta főhajtásként” – hangoztatta a német dizájner.

Online elérhető limitált sorozat, 2018 őszétől

A FIELD NOTES a MINI FASHION negyedik gyűjteménye, melynek darabjai az angol prémiumgyártóra sajátos nyitott, optimista gondolkodásmódot testesítik meg. A gyűjtemény az olaszországi Firenzében június 12-15. közt nyitva álló, 94. Pitti Uomo férfidivat-fesztiválon nézhető meg élőben, ezt követően online lesz megrendelhető, limitált szériában, idén ősztől.

A MINI és a Pitti közti kooperáció

A Pitti Uomo férfidivat-fesztivált 1972 óta minden évben két alkalommal rendezik meg Fizenzében. A rendezvény legfőképp a fiatalos, ígéretes és alkalmanként minden trenddel szembemenő irányzatokat patronálja. A MINI 2015 januárja óta az Olaszországban minden évben megszervezett divatvásár, a Pitti Immagine hivatalos autóipari partnere. Az partnerség utat nyit a két fél dizájn-innovációk iránti szenvedélyének kiteljesedése felé, amit a részletekre való odafigyelés, a rendkívüli minőség és az újabbnál újabb trendek előrevetítése definiál.