Elkészült a Pécsi Balett online archívuma

Elkészült a Pécsi Balett online archívuma

Elkészült a Pécsi Balett csaknem 3500 fotót, több száz önálló balettművet, több ezer előadást és 65 határon túli turnét dokumentáló online archívuma a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) hozzájárulásával – közölte a tánctársulat sajtótájékoztatóján.

1960 augusztusának utolsó napjaiban érkeztek meg Állami Balettintézet korábbi végzős növendékei abba a településbe, amely otthont adott az első hazai modernbalett-együttesnek. A több mint öt évtizedig a Pécsi Nemzeti Színház (PNSZ) balett-tagozataként funkcionáló tánctársulat 2017-ben – Vincze Balázs Harangozó-díjas táncművész vezetése alatt – lett önálló intézmény – hívta fel a figyelmet a közlemény.

Az együttes archívumprojektje szintén Vincze Balázs kezdeményezésére indult csaknem egy esztendeje. Megvalósítását Uhrik Teodóra, az együttes aktuális ügyvezetője, „a Pécsi Balett mindennapjainak egyetlen a kezdetektől a mai napig aktív résztvevője” irányította.

Az archívumban az eltelt csaknem 60 év számtalan feledhetetlen előadása, dolgos hétköznapjai, emberfeletti erőfeszítései, hullámvölgyei és újrakezdései elevenednek meg.

A jelen pillanatban csaknem 3500 fotót, 9000 előadást, 362 önálló balettmű és 71 balettest, 65 határon túli turné, ugyanakkor 858 táncművész, alkotó és munkatárs adatait bemutató tárhely rendhagyó indítvány Magyarországon, amely örökösen bővül tovább – olvasható a közleményben.

Az archivum. pecsibalett.hu honlap mellett A tükör két oldalán címmel a közeljövőben könyv formájában is kiadják az együttes hétköznapjait bemutató fotókat, az szerzők, a táncművészek gondolataival, visszaemlékezéseivel.

mti