Elkezdődött a kisvárdai vár fejlesztése

Elkezdődött a kisvárdai vár fejlesztése

Elkezdődött a kisvárdai vár turisztikai célú fejlesztése, több mint 2,2 milliárd forint összértékű beruházás keretében.

A találkozón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a vár történelmét felidézve közölte: a kormány által elindított vár- és kastélyprogram célja az, hogy a rekonstrukciókkal a lehető leghitelesebben állítsák helyre a falakat és a tornyokat, új feladatot és szerepkört is adva nekik.

Az építkezés végén a várnak otthont adó földdarab méltó módon, 21. századi berendezésekkel tudja elmesélni azt a sztorit, amely az elmúlt évszázadokban Kisvárda közösségét és térségét definiálta – hangoztatta a miniszter.

Hangoztatta még, hogy az építmény felújítására szánt több mint kétmilliárd forint a térség jelene és jövője szempontjából lényeges.

Felújítása után a vár kulturális és színházi előadások színtere lesz, fesztiváloknak házigazdája, általa az idegenforgalom új lendületet kaphat, a várban előkészített események ugyanakkor – a régió egyre érdekesebb turisztikai célpontjaival összekötve – sokak részére jelenthetik a felüdülést, kikapcsolódást és a szabadidő rangos eltöltését – sorolta a beruházás előnyeit Gulyás Gergely.

Európában az elsők közt tudhatjuk magunk mögött a koronavírus-járvány legagresszívebb szakaszát, ennek köszönhetően még soha nem értékeltük ennyire az előttünk álló nyár jelentőségét, mint most – hangoztatta.

A miniszter jelezte: ezek a beruházások Magyarország gazdasági újraindításához és a térség gazdasági fejlődéséhez és növekedéséhez is hozzájárulhatnak.

Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa közölte, a várhatóan 2022-re elkészülő fejlesztés keretében modernizált, filmes eszközökből építkező kiállítást rendeznek be. Felújítják a létező várromot, megépül egy rendezvény- és kiállítóterem, a belső várudvaron színpad és 250 ember befogadására alkalmas nézőtér épül, a külső várrész ugyanakkor egy mobil nagyszínpadot és nézőteret kap.

Seszták Miklós kormánybiztos, a térség országgyűlési követe azt mondta el, hogy a beruházással a múlt, a jelen és a jövő kavalkádját sikerül megteremteni, amely beleilleszkedik a Kisvárda, a Rétköz és a Felső-Szabolcs 2010 óta tartó turisztikai fejlesztését célzó programokba.

Kisvárda hatszáz esztendeje nyerte el a mezővárosi rangot, azt követően töretlen volt a fejlődése. „Én azt hiszem, most ugyanezt a korszakot éljük” – utalt a településen a korábbi években megvalósult fejlesztésekre Leleszi Tibor polgármester.

mti, fotó: Balázs Attila