Első óraaukcióját rendezi a BÁV október végén

Első óraaukcióját rendezi a BÁV október végén

Első óraaukcióját rendezi a BÁV Budapesten október 31-én: az árverés több mint 130 tétele a luxus modellektől az igényes, de kedvező árú órákon át a gyűjtői darabokig vonultatja fel a legnagyobb márkákat.

A BÁV kínálatában megjelenik Audemars Piguet, Breguet, Glashütte Original, IWC, Omega, Patek Philippe, Rolex és TAG Heuer márkájú óra is. A válogatásnál a szakértők törekedtek arra, hogy a különféle korosztályokhoz, stílusokhoz és pénztárcákhoz alkalmazkodó gyűjteményt állítsanak össze.

A régi órák gyűjtőinek nagyon sok zsebóraritkaság mellett az aukció legrégebbi tételével, egy 1800-as évek elejéről származó arany zsebórával készültek a szakértők. A nagyszerűen funkcionáló szerkezetet két, harangot ütő, aprólékosan kidolgozott angyal teszi különlegessé.

Egy Breguet óra lesz az aukció legmagasabb kikiáltási árú darabja. Az 1775-ben hozott létre francia társaság az európai királyi családok kedvenc beszállítója volt, és mind a mai napig őrzi az rendhagyó díszítési szokásokat. A most árverésre bocsátott Classique Extra-Flat fehérarany karóra kikiáltási ára 2,8 millió forint.

Egy gyűjtőknek szánt Patek Philippe arany frakkóra mellett az első alkalommal 1999-ben megjelent, és akkortól is töretlen népszerűségnek örvendő korszerű klasszikusra, a Twenty-4 modellre is licitálhatnak a kíváncsiskodók 1,45 millió forinttól.

A gyűjtemény bővelkedik a kivételes, limitált kiadású órákban is. Ilyen az ismert Hamilton Ventura karóra, amit Elvis Presley tett híressé. Első alkalommal 1957-ben dobták piacra, és Elvis nemcsak filmjeiben, de a magánéletben is készségesen viselte. A 21. században az ikonikus designt újraalkották tiszteletére, ennek a limitált sorozatnak egy darabját árverezik el 190 ezer forintos kikiáltási áron.

A sporttörténelem egy kivételes ereklyéjére is licitálhatnak a kíváncsiskodók. A svájci Valory Real Madrid karóráját valószínűleg csak illusztris rajongóknak és játékosoknak ajándékozta a klub az 1960-as években.

Az Omega Speedmaster Moonwatch modellje példaként azzal lett jól ismert, hogy ott volt az első Holdra szállásnál. A Seamaster széria darabjai az aktív, mutatós férfiak kiegészítői, nem véletlenül ez a 007-es ügynök kedvenc modellje. Bond másik kedvelt óramárkája a Rolex, amelyből három tételt is árverésre bocsátanak.

Az IWC mesés modellje a Portugieser, a sorozatból most a Chronograph Automatic modell megjelenik az anyagban 1,9 millió forintos kikiáltási áron, de licitálni lehet a Big Pilot vagy a Da Vinci Vintage karórájukra is.

A 19. század végén hozott létre Breitling neve sokáig egyet jelentett a pilótaórákkal. Az aukción például egy jellegzetes Breitling for Bentley Flying B férfi arany karórával találkozhatnak a kíváncsiskodók.

A luxus karórák piacán egyeduralkodónak tűnő svájci órakészítő vállalkozások mellett valószínűleg az egyik legnevezetesebb a német Glashütte Original. Exkluzív luxusórái közül több is megjelenik az aukciós anyagban, közülük kiemelkedik a Senator Calendar Week férfi arany karóra, melynek kikiáltási ára 2,1 millió forint.

Az ékszerórák kedvelői válogathatnak a Versace, a Bulgari, a Jaeger Le Coultre vagy éppen az Ebel modelljei közül.

mti