Első világháborús relikviák kerültek elő az olasz Alpok olvadó jegéből

Első világháborús relikviák kerültek elő az olasz Alpok olvadó jegéből

Első világháborús relikviákat találtak az olvadó jégből elkerülő barakkban az olasz Alpokban.

A Stelvio-hágó feletti, 3095 méter magas Monte Scorluzzo hegycsúcsán egy barlangba épített barakk nyújtott otthont három és fél éven keresztül az osztrák-magyar hadsereg 20 katonájának az úgynevezett fehér háborúban, melynek alatt az olasz csapatok ellen harcoltak a kegyetlenül hideg alpesi térségben.

A nagyrészt az Alpok lombardiai régiójában és a Trentino-Alto Adige régióban található Dolomitokban vívott fehér háború relikviáit egészen az 1990-es évekig őrizte a jég, a teljes körű felmelegedés hatására ekkor egyre több emlék bukkant fel kifogástalan állapotban: fegyverek, szánkók, levelek, naplók, ezután idővel a katonák földi maradványai is.

A Monte Scorluzzón található barakk léte régóta ismert, de csak 2015-ben olvadt el teljesen a körülötte található jég, amely ezelőtt megakadályozta a tudósok bejutását. A fedezékül szolgáló építményt a háború végén, 2018 novemberében a katonák elhagyták, ottmaradtak viszont mindennapi tárgyaik: a szalmából készült ágyak, ruhák, lámpások, újságok, képeslapok, pénzérmék, konzervek és állati csontok.

A felfedezett emléktárgyakat a lombardiai Bormióban 2022-ben nyíló múzeumban állítják ezt követően ki – írja a The Guardian.

„A barakk a fehér háború időkapszulája, mely nyújt támogatást megértenünk, milyen szélsőséges, ínséges stádiumok közt éltek a katonák” – mondta Stefano Morosini, a Stelvio Nemzeti Park történésze.

Úgy vélik, sok katonát lavina ölt meg, lezuhant valahol a hegyen, vagy kihűlés végzett vele. Az elmúlt évtizedekben tucatnyi holttest bukkant elő az olvadó jég alól, többeken még az egyenruha is megőrződött.

Legutóbb az elmúlt évben egy hegymászó botlott meg egy katona olasz zászlóba csavart maradványaiban az Adamello gleccseren.

mti