Elsőként dolgoztak ki nem antibiotikumos kezelést a tuberkulózis gyógyítására

Elsőként dolgoztak ki nem antibiotikumos kezelést a tuberkulózis gyógyítására

A világon elsőként fejlesztettek ki nem antibiotikumalapú szert a tuberkulózis kezelésére a Manchesteri Egyetem kutatói, reményeik alapján 3-4 éven belül megkezdődhetnek a vegyület klinikai vizsgálatai.

A gümőkór, vagy tuberkulózis alaposan fertőző, baktérium okozta betegség, amely leggyakrabban a tüdőt támadja meg – írta a Science Daily tudományos-ismeretterjesztő portál.

„Már több mint hatvan éve az antibiotikumok jelentik az egyetlen fegyvert, amit az orvosok be tudnak vetni a tuberkulózis ellen. Az antibiotikumrezisztencia ellenben egyre súlyosabb gondot okoz, az elhúzódó kezelés mindazonáltal nehézkes és megterhelő a páciensek részére” – mondta a projektet vezető Lydia Tabernero.

A tébécés betegeknek most egy erős antibiotikumokból álló koktélt kell szedniük 6-8 hónapon át, ami gyakran kellemetlen mellékhatásokkal jár és még mindent összevetve is 20 százalék a kockázata, hogy a betegség kiújul.

„Annak ellenére, hogy már száz évvel ezelőtt kifejlesztették a tuberkulózis elleni védőoltást, ma pedig úgy tartják, hogy minden harmadik ember fertőzött a világon. Minden évben nagyjából 1,7 millióan halnak bele a betegségbe nemzetközileg. 2018-ban 7,3 millió embert diagnosztizáltak és kezeltek tuberkulózissal, 2016-ban 6,3 milliót” – mutatott rá az egyetem szóvivője.

Kijelentette még, a fertőző betegség Afrikában és Ázsiában a leggyakoribb, de Nagy-Britanniában is egyre növekszik a tébécések aránya és Londont napjainkban már gyakran a gümőkór európai fővárosaként emlegetik.

A tíz év kutatásainak eredményeként kifejlesztett új szer a betegséget okozó mycobacterium tuberculosis védekezőképességét célozza meg, nem magát a baktériumot, azonfelül képes kiiktatni annak egyre gyakoribb antibiotikum-rezisztens törzseit.

A baktérium védekezőképességének gyengítése növeli az esélyét, hogy a szervezet immunrendszere ellássa a feladatát és megsemmisítse a kórokozót.

A Journal of Medicinal Chemistry című folyóiratban publikált tanulmány alapján ez az első olyan nem antibiotikumalapú készítmény, amellyel sikerrel kezelték a tuberkulózist állatoknál.

A Manchesteri Egyetem mestereinek készítményét tudniillik sikerrel alkalmazták akut és krónikus tuberkulózisos tengerimalacokon az egyesült államokbeli Rutgers Felsőfokú intézményben.

Tabernero alapján a szer nem károsítja az emberi sejteket. Közölte még, hogy a következő lépés a újabb tökéletesítés lesz és számításaik alapján 3-4 éven belül megkezdődhetnek a klinikai vizsgálatok.

mti