Eltűnt Remekművek

Eltűnt Remekművek

A Samsung legkorszerűbb kezdeményezésében elveszettnek nyilvánított ikonikus műalkotások titkait fejthetik meg a kíváncsiskodók

A Dr. Noah Charney és az Association for Research into Crimes Against Art együttműködésével, olyan neves művészektől, mint Van Gogh, Cézanne vagy Nemes-Lampérth József válogatott, 12 darab eltűnt műremek nézhető meg a Samsung The Frame TV készülékein.

A Samsung az Eltűnt Remekművek (#MissingMasterpieces) indítvány keretein belül elhozza az otthonokba a Föld legjelentősebb, ikonikus, eltűnt műtárgyait. A digitális kiállítás olyan rendkívüli alkotásokat foglal magába, amelyeket ma sehol nem lehet egész, eredeti fizikai valójukban megtekinteni, mert elképzelhető, hogy örökre nyomuk veszett. Az alkotások, amelyek közt magyar festmény is megjelenik, első alkalommal tekinthetők meg közösen, egy virtuális tárlatban. A kampány mitöbb, hogy elénk tárja az értékes darabokat, a kutatáshoz és akár a remekművek megtalálásához is hasznos tippeket nyújthat.

Megnézegethetők olyan műtárgyak, mint a Kilátás az Auvers-sur-Oise-re, amit a rablók az 1999-es újévi ünnepségeket kihasználva loptak el, filmekbe illő technikával. A felálványozott épületet megmászva, a betört tetőablakon át egy kötéllétrán ereszkedtek le, ezt követően a menekülés közben füstbombát is használtak, hogy eltűnhessenek. Továbbá a Chloe és Emma című alkotás Barbora Kysilkovától, amit nyitvatartási időben loptak el egy norvég múzeumból. A tolvajok 200 szöget húztak ki, hogy a képet hibátlan állapotban tudják kivenni keretéből.

Amennyire életünk egyre több dimenziója kerül keresztül a virtuális térbe, mindinkább felszínre kerül a modern műszaki megoldás közösségteremtő ereje. Az Eltűnt Remekművek tárlaton olyan, az egész világon elismert művészek, mint Van Gogh, Cézanne és Monet által alkotott festmények láthatók, amelyek közül egy-két elképzelhető, hogy már soha nem kerül elő. A digitális bemutató amellett mindenki részére biztosítja, hogy leginkább megismerje ezeket a különleges műalkotásokat.

A járvány kirobbanása a kultúrára és a művészeti életre úgyszintén hatással volt Európa-szerte. Évente több millió euró összértékű műkincs tűnik el, a közelmúltban bevezetett kijárási tilalom és lezárások kezdete óta mindazonáltal már hat értékes tárgynak veszett nyoma, közöttük Van Gogh Tavaszi kert című festményének, amit a festő születésének 167-dik évfordulóján loptak el.

A művészetek szerelmesei és az nem profi detektívek nemkülönben segíthetik az eltűnt műtárgyak utáni nyomozásokat úgy, hogy megosztják a tippjeiket, elméleteiket vagy akár az általuk felfedett nyomokat a #MissingMasterpieces hashtaggel.

„A művészet kis híján mindenki részére örömet okoz, ennek köszönhetően támogatjuk a műalkotások és a kultúra védelmét és próbáljuk megőrizni a jövő generáció részére. Ennek szellemében indítottuk el az Eltűnt Remekművek kezdeményezésünket, amely biztosítja, hogy azon megfizethetetlen értékkel bíró műtárgyak is a lehető legszélesebb körben váljanak elérhetővé, amelyek fizikai valójukban valószínűleg már soha nem kerülnek elő. A The Frame TV eszköz is precízen ebben nyújt támogatást azzal, hogy ablakot nyit a művészet világa felé, és elősegíti, hogy a felhasználók közelebb kerülhessenek a ritkaságokhoz.” – hangoztatta Samu Zsófia, a Samsung Magyarország kommunikációs vezetője.

A The Frame nem egy átlagos televízió. A keretszerű kialakításnak betudhatóan ugyancsak üzemel multimédiás eszközként és műtárgyként, tudniillik kikapcsolt állapotban bármely szoba dekorációs elemeként is pompásan felhasználható. Ilyenkor a Művészeti mód bekapcsol, a fekete képernyő ugyanakkor teret ad a Föld szédületes műremekeinek. A QLED korszerű műszaki megoldásnak betudhatóan az alkotások eredeti, gazdag színeikben tündökölhetnek. Az Eltűnt Remekművek 12 tárgyból álló tárlata a The Frame tulajdonosok részére, mitöbb a https://www.samsung.com/hu/explore/entertainment/missing-masterpieces-and-lost-art-on-the-frame/ linken térítésmentesen megnézegethető

A prezentáció Dr. Noah Charney, a The Association for Research into Crimes Against Art (ARCA) alapítójának, a műkincsrablások elismert szakértőjének kurátori együttműködésével valósult meg. A szervezet a Földön mindenfelé kutat az eltűnt műremekek után, a helyi hatóságok hozzájárulásával.

„Mielőtt elkezdnénk kirakni egy puzzle-t, kardinális, hogy minden darab meglegyen – nem igaz? ! Ugyanez vonatkozik a bűncselekményekre, mitöbb a rejtélyes eltűnésekre is. A médiamegjelenésektől a Reddit fórumokig, lenyűgözően sok helyen találunk nyomokat, ám ezeket rettentően sokáig tart feldolgozni. Így is remek potenciál az Eltűnt Remekművek, tudniillik a technológiai fejlődés és a közösségi média támogatásával az emberek jóval egyszerűbben tudnak egyesült erővel dolgozni és támogatni a nyomozásban. Előfordult már, hogy egy online tipp segített egy rejtély megoldásában” – nyilatkozta Dr. Noah Charney, az ARCA alapítója.