Erwin Olaf első önálló magyarországi kiállítása Debrecenben

Erwin Olaf első önálló magyarországi kiállítása Debrecenben

A holland sztárfotográfus és kísérleti filmes, Erwin Olaf első önálló magyarországi kiállítását Gajus Scheltema, a Holland Királyság budapesti nagykövete nyitotta meg szombaton délután a debreceni a MODEM Modern és Kortárs Képzőművészeti Központban.

A holland euróérme tervezőjeként is ismert, számos nemzetközi kiállítást maga mögött tudó művész fotósorozataiból és videóiból mutat be reprezentatív válogatást a debreceni művészeti központ. A megnyitón Wim van Sinderen, a Hágai Fotóművészeti Múzeum vezető kurátora beszélgetett Erwin Olaffal.

A világhírű fotós 1959-ben született Hilversumban, jelenleg is Hollandiában, Amszterdamban él. Karrierje elején Robert Mapplethorpe, Helmut Newton és Joel-Peter Witkin pártfogását élvezhette. A stúdiófotózást vegyítve a fotóriporterkedéssel 1988-ban lépett a nemzetközi művészeti színtérre, ekkor nyerte meg Sakkbábúk (Chessmen) című sorozatával a Fiatal Európai Fotográfusok versenyét. Az ezt követő évben a kölni Ludwig Múzeum rendezett kiállítást képeiből.

Olaf már 1987-ben elkezdett filmezéssel is foglalkozni, amely azóta ugyancsak meghatározó ága művészetének. Filmjei és fotói gyakran párhuzamos történeteket mesélnek el; sorozatait a kiállításokon a hozzájuk készült kisfilmekkel egészíti ki, hogy erőteljesebb hatást érjen el.

Az elmúlt években Olaf mozgóképei bejárták a világ vezető múzeumait és filmfesztiváljait. Számos nemzetközi művészeti díjjal tüntették ki, többek között 2006-ban a Nemzetközi Colour Díjjal az Év fotográfusa kategóriában. 2008-ban az USA Lucie Díját, 2011-ben pedig Hollandia legnagyobb művészeti elismerését nyerte el, a százezer euróval járó Johannes Vermeer Awardot. Munkái számos jelentős múzeumban megtalálhatóak, a magángyűjtők pedig egy-egy fotójáért sokszor tízezer dollárnál is többet adnak.

A MODEM látogatói február 1-ig nyerhetnek betekintést a holland fotográfus sajátos világába, elsősorban az elmúlt évtizedben készült sorozatain keresztül. A tárlaton válogatást láthatnak az érdeklődők az Alkony, a Pirkadat, a Bánat, a Bánat-portrék, a Kulcslyuk illetve a Berlin sorozatokból; a fotókat a sorozatokhoz tartozó installációk és videók egészítik ki.

A kelet-európai régióban a debreceni modern és kortárs művészeti központ az első kiállítóhely, amely ilyen széles válogatást mutat be Erwin Olaf életművéből. A kiállítás része a DACS – Hollandia, királyság! elnevezésű országos rendezvénysorozatnak – jelezte a megnyitón Gajus Scheltema nagykövet.

Az első tárlatvezetést Kukla Krisztián, a MODEM igazgatója tartja vasárnap délután Erwin Olaf kiállításán.

(forrás: hirado.hu)