Év felfedezettje díj – Robot tengeralattjáró fejlesztéséért ítélték oda az első díjat

Év felfedezettje díj – Robot tengeralattjáró fejlesztéséért ítélték oda az első díjat

Robot tengeralattjáróval, biodegradációs rendszerrel, vakoknak és látássérülteknek segítő eszközzel és újrahasznosított esernyőkabátok ötletével nyertek 21 év alatti fiatalok a most először megszervezett Év Felfedezettje díjért folyó versenyen – közölte a találkozó kommunikációjával megbízott társaság a sajtó képviselőivel.

„A most először előkészített Év Felfedezettje díj a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) és a Startup Campus által alakult meg az InnoGEN Ifjúsági Program keretében azért, hogy 14-21 éves fiatalok találékony és eredeti pályaműveit díjazza” – áll a közleményben.

Az Év Felfedezettje a Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium diákja, Kertész Domokos lett, akinek robot tengeralattjárója képes a víz minőségének monitorozását valós időben, változtatható helyről elvégezni. A közönségszavazást több mint kétezer szavazattal Antal Balázs a PEstroy nevezetű projektjével nyerte, melynek keretében olyan biodegradációs rendszert igyekszik létrehozni, amit fel lehet használni a műanyag hulladékok semlegesítésére – írják.

Ravasz András Zoltán a Startup Campus különdíját nyerte el társadalmilag érzékeny találmányával, amely a vakoknak és látássérülteknek is feltárja az olvasás és könyvek világát, ezzel biztosítva esélyegyenlőséget a tudomány világában.

A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) a Szakképzésfejlesztést Támogató Program keretében szakmai partnerként csatlakozott a kezdeményezéshez az Év Divatipari Felfedezettje különdíjjal azért, hogy felhívja a pályaválasztás előtt álló fiatalok figyelmét a divatipari munkákban rejlő lehetőségekre. A címet az Angster József Szakképző Iskola és Szakiskola tanulói, Biri Alexandra, Dudás Daniella és Gosztolai Szidónia vihették haza, akik esernyők újrahasznosításával hoznának létre esőkabátokat – közölték.

Az információ alapján az Év Felfedezettje díjra olyan 14-21 éves hazai és határon túli magyar fiatalok jelentkezhettek, akik modernizált ötletükkel a digitalizáció, művészetek, tudomány, üzlet, fenntarthatóság vagy a sport és egészség témakörében alkottak valami újat, egyedit és inspiráló példát mutatnak. A verseny esetén a szakmai zsűri által kiválasztott Év Felfedezettjét – mint abszolút nyertes –, amellett a közönségszavazás győztesét díjazták, akit tíz jelölt közül választottak ki.

„A legjobb tíz fiatal mindegyik jelentős társadalmi problémákra hozott ötleteket. Készült többek közt olyan böngészőbővítmény, mely az online vásárlások okozta megnövekedett környezeti terhelésre nyújt megoldást, de létrehoztak olyan robotot is, amely képes a környezetében található szemét detektálására képi ismeretszerzés támogatásával. Egy tehetséges diákcsapat a bejelentés keretében elektromos önvezető versenyautót fejlesztett ki, de egy környezeti motívumokat felhasználó ruhamárka is bekerült a legjobb projektek közé. Sokan a robotika és az informatika területén alkottak újat, egy járást monitorozó eszközt és egy sportesemény kimeneteleit kiszámoló algoritmust is neveztek a bejelentésre. Olyan jelentkező is kiválasztásra került, aki a fiatalok angol szókincsét bővítené alkalmazásával” – közölték.

Az Év felfedezettje 200 ezer forint értékű utazási utalványt nyert, azonfelül részt vehet egy 40 ezer forint értékű online kurzuson. Amellett szakmai mentorálással és sajtómegjelenéssel támogatják. Az Év Divatipari Diáknagykövete kitüntető címet elnyerő tehetségek a nyeremények közt három új technológiával felszerelt varrógéppel is gazdagodhattak összesen 300 ezer forint értékben. A közönségszavazás győztesének nyereménye egy negyvenezer forint értékű online tanfolyamon való részvétel, szakmai mentorálás és médiamegjelenési sansz.

Az InnoGEN Ifjúsági Program támogató partnerei a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH), a Hiventures, az Adria Port, a Szellemi Tulajdon Hivatala és a Széchenyi István Egyetem. Szakmai partnerként csatlakozott a Nők a Tudományban Egyesület, a Future: Hungary, a Jövőt Építők Generációja (JÉG), a Studium Generale, a Mathias Corvinus Collegium (MCC), az Erdélyi Innovációs Műhely és a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ).

mti