Ezáltal lehet az otthonunkban is ergonomikus irodánk

Ezáltal lehet az otthonunkban is ergonomikus irodánk

Most, hogy seregnyi irodai dolgozó részére bizonytalan ideig tulajdonképpen kötelezővé vagy legalábbis erősen ajánlottá vált a home office, egészségünk védelme érdekében még fontosabb otthon is a lehető leginkább ergonomikus munkakörnyezetet kialakítanunk. Az LG összegyűjtött egy-két hasznos és gazdaságos tippet, hogy komfortosabbá tehessük az otthon töltött munkanapokat.

Az egész napos laptop előtt ülés és billentyűzet fölé görnyedés számottevően megviseli a szervezetünket – bár az emberek leggyakrabban tisztában vagyunk ezzel, otthonunk kényelmében bár hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről és a kanapéról vagy eltérő képtelenség pozíciókban dolgozni. Ennek köszönhetően különös figyelmet kell fordítani az otthoni munkaállomás kialakítására, már csak azért is, mert egyelőre módfelett bizonytalan, hogy mikor térhet vissza az élet a rendes kerékvágásba.

Jó helyen van a kijelződ?

A legideálisabb eset az, mikor is külön kijelzőnk és billentyűzetünk van, merthogy a gerincünknek az a legjobb, ha az elsődlegesen használt megjelenítőt szemmagasságban helyezzük el. A legkorszerűbb kijelzők talpazata már állítható magasságú, de ha az aktuális kijelzőnk túl alacsony, inkább emeljük meg pár nagyobb könyvvel. A kijelző legyen legalább kartávolságra, vagyis nagyjából 43 cm-re a szemeinktől, és úgy helyezzük el a helyiségben, hogy lehetőleg ne tükröződjön vissza róla a beszűrődő napfény.

Ha a laptop mellé nem áll rendelkezésünkre kijelző, olyankor is jobban járunk egy külön egérrel és billentyűzettel, ezáltal a laptopot a megjelenítőhöz hasonlóan kedvező magasságban és távolságban tudjuk elhelyezni.

Mekkora megjelenítőt célravezető választani?

A laptopok képernyője jellemzően 12 és 17 hüvelyk közti, miközben a legelterjedtebb irodai kijelzők többnyire 24 és 27 hüvelyk közöttiek. Otthonra is ajánlott egy 27 hüvelykes, ergonomikus talppal büszkélkedhető modellt választani, ha elegendő helyre van szükségünk heterogén okmányok és alkalmazások egyidejű megjelenítésére, ugyanakkor nem szeretnénk, hogy egy nagy képernyő elfoglalja az egész íróasztalt. „Szemünk kímélése érdekében otthonunkban is célszerű magas színvonalú monitort használni: a legjobb választás egy komfortos méretű IPS kijelző, ami stabil és korrekt színmegjelenítést nyújt, villódzás nélkül” – tanácsolja Orémus Eszter, az LG szakértője.

Hagyd a kanapét az esti filmnézésre!

Az sem mindegy, min és hogyan ülünk. A lehető legrosszabb megoldás az, ha a kanapén ölbe vett laptoppal próbálunk boldogulni. Használjunk inkább széket és sansz alapján olyat, amin állítható a magasság, a háttámla dőlésszöge, mitöbb a karfa pozíciója is. Ha hosszú távú home office-ra készülünk, megéri beruházni egy első osztályú székbe, de ha egyelőre kénytelenek vagyunk az étkezőből kölcsön venni egy ülőalkalmatosságot, a fenekünk alá helyezett párnával javíthatunk mind a kényelmen, mind a testtartásunkon.

Az ilyen formában komfortossá tett széken üljünk úgy, hogy a combunk legyen párhuzamos a padlóval, a talpunk ugyanakkor vízszintesen nyugodjon vagy a padlón, vagy egy lábtámaszon (ez utóbbit otthon egy cipősdoboz is helyettesítheti). A felkarok legyenek párhuzamosak a gerinccel, a billentyűzetet ugyanakkor úgy érjük el, hogy az alkar 90 fokos szöget zár be a felsőtesttel.

Vesd be a vasalódeszkát!

Viszont nem feltétlenül muszáj az egész napunkat ülve tölteni: a konyhapult vagy a használható magasságba állított vasalódeszka is szolgálhat álló munkaasztalként. Ha a vasalódeszka mellett döntünk, figyeljünk arra, hogy szorosan állítsuk a fal mellé, hogy munka közben minél kevésbé tudjon elmozdulni. Ha már az állva végzett munka is unalmas, a változatosság kedvéért kipróbálhatjuk, hogy a padlón ülve a kanapéra vagy a dohányzóasztalra helyezett laptopon dolgozunk.

Mozogj!

Releváns, hogy félóránként-óránként keljünk fel a gép elől és mozogjunk, végezzünk pár tornagyakorlatot és tornáztassuk meg a szemünket is. Ha meglehetősen belemerülnénk a munkába, állítsunk be a telefonunkon időzítőt, hogy rendszeresen figyelmeztessen a mozgásra és a folyadékpótlásra.

+1. Tipp: vidd haza a munkahelyed

Ha van rá esély, a elnyűhetetlen home office idejére bátran kérjük kölcsön a munkahelyünkről a benti munkához használt megjelenítőt, billentyűzetet, egeret és igen, a széket is!