Februárban mérséklődött a forgalomba helyezett új gépkocsik száma az EU-ban

Februárban mérséklődött a forgalomba helyezett új gépkocsik száma az EU-ban

Februárban 7,4 százalékkal mérséklődött a forgalomba helyezett új személygépkocsik száma az Európai Unióban éves összevetésben részben amiatt, hogy egy-két EU-országban megváltoztak az adók, lassult a átfogó gazdasági növekedés és növekedett a vásárlói bizonytalanság.

Az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA azt közölte, hogy a februárban forgalomba helyezett gépjárműk száma 7,4 százalékkal, 957 ezer 052-re mérséklődött.

Az ez évi első két hónapban az értékesítések szintén 7,4 százalékkal, 1 millió 913 ezer 931-re estek vissza a tavalyi azonos időszakkal összevetve.

Februárban a modern gépjárműk iránt a vezető uniós járműpiacon, Németországban mérséklődött a legnagyobb mértékben a kereslet, 10,8 százalékkal, Olaszországban 8,8 százalékos, Spanyolországban 6 százalékos, Franciaországban ugyanakkor 2,7 százalékos csökkenést regisztráltak.

Az ACEA kimutatása alapján februárban Litvániában növekedett a legnagyobb mértékben a forgalomba helyezett új gépkocsik száma, 36,9 százalékkal 4254-re emelkedett.

Magyarországon 11 ezer 078 új gépkocsit adtak el a múlt hónapban, ami 1,3 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi 11 ezer 227-nél.

A legnagyobb februári visszaesést az eladásokban Bulgáriában jegyezték fel, ahol a múlt hónapban 1988 új gépkocsi került forgalomba, 29,2 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

MTI