Fejlesztik Nyíregyháza kulturális negyedét

Fejlesztik Nyíregyháza kulturális negyedét

Csaknem 1,6 milliárd forintból bővíti Nyíregyháza kulturális negyedét a település önkormányzata, a három részből álló beruházás keretében megépül egy színháztörténeti múzeum, megszépül két belvárosi közterület és folytatódik a Kállay-kúria fejlesztése.

Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), Nyíregyháza polgármestere a projekt sajtótájékoztatóján közölte, a kulturális negyed kifejezés a Bessenyei és a Benczúr tereket, azonkívül az ott van Móricz Zsigmond Színház környezetét és a múlt évben felújított szabadtéri színpad területét foglalja magában.

Ezen a szféraban kezdődik el a több elemből álló, 1,6 milliárd forint összértékű kulturális beruházás, melynek keretében az egykori helyőrségi művelődési center kap új szerepkört, folytatják a Kállay-kúria felújítását, azonfelül új térburkolatot és járdákat építenek ki a két téren – közölte a városvezető.

Kirják Róbert, a nyíregyházi teátrum cégvezetője a részletekről szólva hangoztatta: a volt tiszti klub helyén, a teátrumhoz közel formálják ki a – Krúdy Gyula települési és színházi kötödése okán – Szindbádra keresztelt kulturális intézményt, amely egy sajátos színháztörténeti múzeumot, pódiumszínpadot, éttermet és rendezvénytermet foglal magában.

Az elképzelések alapján jövő nyárra elkészülő, csaknem 756 millió forintos pályázati forrásból épülő komplexum fő attrakciója egy 36 férőhelyes 3D-s mozi lesz, amely öt színháztörténeti korszakot ismertet részleteiben ötnyelvű narráció támogatásával a vendégek részére. Az alkotmány színházi hangulatát interaktív installációk, tárgyi relikviák erősítik, de megjelennek az egyes korok színházi jelmezei is, amelyeket a kíváncsiskodók felpróbálhatnak és lefényképeztethetik benne magukat – tette hozzá az igazgató.

A pódiumszínpadon kisebb kamaraelőadások kapnak helyet, a színházi bisztró és kávézó mellett egy rendezvényterem épül, ide költözik ezután keresztül a színház jegyirodája, a gépkocsival érkezők kényelmét parkolók és elektromos töltőállomások szolgálják.

A program a Kállay-kúriát érintő része idén nyári hónapokban kezdődött el, a 400 millió forint értékű, kormányzati támogatású beruházás alatt Kállay Miklós egykori miniszterelnök rezidenciájának melléképületét újítják fel. Az elképzelések alapján ott helyezik el az interaktív várostörténeti kiállítást, de konferenciaterem és multifunkciós tér kialakítása nemkülönben megjelenik a felújítási tervben.

A Benczúr és a Bessenyei tér eddig elmaradt felújítási munkálataira a központi költségvetésből több mint 442 millió forint segédkezést kapott az önkormányzat. Mindkét téren megújulnak a térburkolatok, a parkok modernizált arculatához illeszkedő akadálymentesített járdákat és térvilágítást építenek ki. Mindhárom beruházás 2020 nyarára készül el Nyíregyházán.

mti