Felmérik a gemenci vadmacskaállományt

Felmérik a gemenci vadmacskaállományt

Felméri a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága (DDNPI) a gemenci erdőben még létező vadmacskaállományt, amely a Duna alsó szakaszán eltűnőben van – közölte az igazgatóság sajtótájékoztatóján.

Az európai vadmacska (Felis silvestris silvestris) elterjedése az elmúlt évtizedekben keletre tolódott, az állatok a Dunántúl tekintélyes hányadáról eltűntek – írták.

A Gemenc Zrt. dolgozói arról számoltak be, hogy a gemenci árterületet átszelő 55-ös úton és a vasút mentén történt elütések jártasságai alapján a vadmacskák száma drasztikusan mérséklődött. Az elgázolt állatok közt egyre több az olyan egyed, amely vadmacska és házimacska párzásából született. Félő, hogy tiszta vonalú európai vadmacska már nem fordul elő a Gemencben.

A 2018 őszén indult felmérés célja, hogy a mesterek információt kapjanak a Gemencben élő macskafélék jellegéről, számáról, a tiszta vonalú európai vadmacska korrekt élőhelyi viszonyairól.

A felmérés keretében idén januártól az állatokat élve fogó csapdákat alkalmaznak; erre azért van szükség, hogy genetikai vizsgálatokhoz szőrmintákat és ürülékmintákat gyűjtsenek.

A DDNPI beszámolt arról, hogy eddig kétszer sikerült ismert előfordulási helyükön vadmacskát befogni és mintát venni tőlük, azt viszont csak a Kaposvári Egyetem által végzendő vizsgálatok után tudják meg biztosan, hogy genetikailag „tiszta” vadmacskákról van-e szó. A befogott példányoknak megmérik a tömegét, testének és farkának hosszát. Az állatok vadsága folytán fogva tartásukat a fellépő stressz okán a minimálisra, maximum fél órára kell csökkenteni – írták.

A mesterek arra számítanak, hogy csaknem húsz év után újra sikerül a védett kisragadozóról és a Gemencben található előfordulási helyéről megbízható adatbázist készíteni.

A vadmacska hazai elterjedését 1987-ben mérték fel első alkalommal. Élőhelyük akkor a Bakonytól a Zempléni-hegységig terjedő övezetben, a Tiszántúlon, Délen mindazonáltal a Vajdasághoz és a Duna árteréhez kapcsolódó mecseki szféra helyezkedett el. A felmérések a faj élőhelyének a beszűkülését mutatják. A faj eltűnt az észak-nyugati és a közép-magyarországi részekről – olvasható a természetvédelmi honlapon.

mti