Felújított botanikus kert várja Pécsen a látogatókat

Felújított botanikus kert várja Pécsen a látogatókat

A Pécsi Tudományegyetemen megújult a botanikus kert. A fejlesztések elsődleges célja a veszélyeztetett növényfajok védelmének fokozása, illetve az oktatás és a kutatás magasabb szintre emelését szolgálja. A munkálatok mintegy 215 millió forintba kerültek.

A teljes mértékben európai uniós és állami támogatásból megvalósult beruházás segít a fenntartható fejlődésben, illetve akadálymentes és látogatóbarát megoldásokkal várja az érdeklődőket. A projekt keretében a gyűjtemény is bővítésre került, átépítették a japánkert tavát, illetve teljes egészében elkészült az automata öntözőrendszer. Létrehoztak egy korszerű növényadatbázist, kibővítették a botanikus kert digitális térképét, illetve szaporodtak a tájékoztató táblák is.

A Pécsi Tudományegyetem botanikus kertjét 1952-ben hozták létre, amely 1989-től védett. Területe mintegy 6,8 hektár és a tavalyi évben közel 15 ezer ember látogatta meg. A kertben csaknem 9000 féle növény fedezhető fel, melyből 5000 a szabadban és 4000 üvegházakban kapott helyet. Ebből több mint 350 védett vagy fokozottan védett faj. A növények mellett a látogatók ez idáig 66 különféle állatfaj egyedeivel találkozhattak, és közülük 60 védett.