Felújított technikumot osztottak ki Bonyhádon

Felújított technikumot osztottak ki Bonyhádon

Átadták a Tolna Megyei Szakképzési Centrum Perczel Mór Technikum és Kollégium csaknem 600 millió forintból felújított épületét Bonyhádon.

Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára a találkozón kiemelte: a szakképzés változik, ennek hátterében az áll, hogy „Magyarország gazdasága jól megy”, és ezt ki kell szolgálni értékes, kvalifikált munkaerővel.

Közölte még, a szakképzés megújítását három éve kezdték el módszertanilag és tartalmilag. A tartalmi változások releváns eleme, hogy a vállalkozások nagyobb szerepet kapnak a nevelésben.

A helyettes államtitkár azt mondta, vonzó lett a szakképzés, ösztöndíjrendszert alakítottak ki, a duális képzésben a diákok munkaszerződést kapnak a gyakorlati oktatást végző cégektől. Közölte: 12 százalékkal növekedett a szakképzésbe jelentkezők aránya, és új képzéseket indítottak el. Utóbbiak közt megemlítette az oklevelestechnikus-képzést, aminek elvégzése után a diákoknak lehetőségük van arra, hogy felsőfokú intézményben tanuljanak tovább.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a térség fideszes országgyűlési küldötte többek között azt mondta el, hogy a szakképzés fejlesztése alaposan releváns Magyarországnak. A közép-európai régió, benne Magyarország az Európai Unió gazdaságának motorja – hangoztatta, hozzátéve, 2020-ban és 2021-ben a koronavírus-járvány Európában hatalmas recessziót okozott, de ez a közép-európai térségben kevésbé volt érezhető.

Elmondta továbbá, hogy Bonyhád és környéke Tolna megye leggyorsabban fejlődő gazdasági térsége, a településben az elmúlt évben, a járvány okozta recesszió folyamán 4-5 ipari csarnokot osztottak ki.

A bonyhádi technikum korszerűsödött épületében napjainkban már eredményesen tudnak szakképzéssel foglalkozni – mondta. Felidézte azt, hogy a korábbi években az iskola kollégiumát is felújították.

Filóné Ferencz Ibolya (Fidesz-KDNP), Bonyhád polgármestere egyebek közt azt mondta el, hogy az iskola felújításában sok bonyhádi vállalkozás is részt vehetett.

Dömötör Csaba, a Tolna Megyei Szakképzési Centrum kancellárja a sajtó képviselőinek hangoztatta: a 3000 négyzetméter alapterületű, háromszintes iskolaépületre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 300 millió forintos támogatását, és újabb 300 millió forintot fordítottak a Nemzeti Foglalkoztatási Alap, valamint a szakképzési centrum forrásából. A technikumban – melynek egyik elődjét, a bonyhádi Evangélikus Kereskedelmi Középiskolát 1945-ben alapították, és 2015-től tagintézménye a Tolna megyei iskolákat összefogó intézménynek –, öt ágazatban, 19 osztályban 400 diák tanul. Az épületben energetikai korszerűsítést, belső festést végeztek, felújították a villamos rendszert és kicserélték a tantermek padozatát.

mti, fotó: Kiss Dániel