Greenology zöldinnovációs fenntarthatósági tudásközpont alakult a győri Széchenyi István Felsőfokú intézményben

Greenology zöldinnovációs fenntarthatósági tudásközpont alakult a győri Széchenyi István Felsőfokú intézményben

Megalakult a Greenology zöldinnovációs fenntarthatósági tudásközpont a győri Széchenyi István Felsőfokú intézményben, melynek célkitűzése, hogy segítse a gazdaságot a zöld, továbbfejlesztett és fenntartható átállásban.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a szakmai konferenciával egybekötött megnyitón kiemelte, hogy a GDP 6-7 százalékát adja az építésgazdaság, a szakterület termelése 2019-ben 4430 milliárd forint volt.

A közberuházások minden évben átlagosan kétezermilliárd forintot tesznek ki, a hivatalosan bejelentett foglalkoztatottak 7-8 százalékát az építőipar alkalmazza – tette hozzá.

Közölte, hogy éves szinten az építési alapanyagtermelés kétezermilliárd forintot tesz ki, az építkezéshez szükséges anyag és építési portékák termelése és értékesítése ugyanakkor több mint háromezermilliárd forintot.

Az építőanyagipar kibocsátásának 70 százaléka határon túli tulajdonú vállalatoktól származik – fűzte hozzá.

Magyarország beruházási rátája 2017 és 2020 átlagában a negyedik legmagasabb volt az Európai Unióban (EU) GDP-arányosan, a beruházások meghatározó részét építmény és gépberuházások adták – mondta.

Hangoztatta még, hogy az építmények közül a lakásépítésekben elmaradtunk az EU átlagától, de az másfajta építmények tekintetében nagymértékben meghaladta az állam az átlagot.

Palkovics László beszélt arról is, hogy múlt évben a legnagyobb beruházó ágazatban, a feldolgozóiparban a gépi beruházások 5,5 százalékkal csökkentek, de az építési beruházások 6,3 százalékkal növekedtek.

Magyarország beruházási rátája múlt évben 5,1 százalékponttal növekedett 2017-hez képest, amelyhez az építmény-beruházások járultak hozzá – hangoztatta.

Internacionális összehasonlításban a kormányzati beruházások aránya 2019-ben is magas volt, 22,7 százalék, melynek közel háromnegyede építési beruházás volt, út, vasút és másfajta infrastrukturális beruházás – mondta a miniszter.

Palkovics László elmondta továbbá, hogy a koronavírus-járványt követően a felívelés időszakát a kormány arra használja, hogy egy egyszerűsített szabályozási környezetben ösztönözze a hazai hozzáadott érték részarányának növelését a termelékenység tartós növekedéséhez, azonkívül az elsőrendű és fenntartható épített környezethez vezető innovációkat, amelyek által megerősödik a hazai építő- és építésipar.

Hangoztatta, hogy három stratégiai beavatkozási irányt jelöltek meg: az építéságazati fejlesztéseket, az alap- és építkezéshez szükséges anyag, ráadásul építésitermék-gyártás és kereskedelem fejlesztését, végül az ágazati kompetencia- és kapacitásfejlesztést.

Utóbbinál hangsúlyos szerepet kap a szakképzési rendszer megváltoztatása, az iparági felsőoktatás korszerűsítése, az fejlesztések és innovációs projektek ösztönzése és támogatása, tetejébe a szakemberhiány megoldása – mondta.

Hangoztatta még, hogy a Greenology Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközpontnak a győri egyetem alkalmas környezetet nyújt, a minisztérium ugyanakkor anyagi forrással segíti a tudásközpont tevékenységét.

Boros Anita, a tudásközpont vezetője hangoztatta, hogy a centrum első kutatásában – ahol közel negyven felfedező vesz részt – felmérik hazai és internacionális szinten is azokat az építőipari újításokat, amelyek integrálhatók lehetnek a hazai építőiparba.

A kutatásban zöld átépítésekkel és felújításokkal, a készházak energiahatékony megoldásaival, modernizált építési alapanyagokkal és technológiai megoldásokkal, ugyanakkor építési és bontási alapanyagok újrahasznosításával foglalkoznak.

Kiemelte, hogy a center célja az, hogy megszólítsa, együttes gondolkodásra ösztönözze a szakterület szereplőit és összekapcsolja az egyetemi, akadémiai és vállalati tudást a gazdaság fejlesztése érdekében.

A szakmai szimpóziumon megalakult a Zöld Építésgazdasági Innovációs Piactér is, miután Boros Anita együttműködési megállapodást kötött Ritter Mariannával, a Tungsram-Ilex Innovációs Piactér szakmai vezetőjével.

A piactér célja, hogy összekapcsolja az innovációban résztvevő és érdekelt kis- és közepes vállalkozásokat a nagyvállalatokkal és az nevelési intézményekkel, hogy az elgondolásokból valódi újítás jöhessen létre.

mti