Hamarosan új megelőző kezelések állhatnak ezután rendelkezésre az RSV ellen

Hamarosan új megelőző kezelések állhatnak ezután rendelkezésre az RSV ellen

A több évtizede folyó mindenre kiterjedő kutatásoknak betudhatóan csakhamar új, hosszabb távon oltalmat biztosító megelőző kezelések állhatnak ezután rendelkezésre az minden évben több mint százezer gyermek halálát okozó légúti vírus, az RSV ellen – olvasható a Nyugat-Ausztráliai Egyetem honlapján megjelent cikkben.

A cikk beszámol a The Lancet Infectious Diseases című folyóiratban közzétett tanulmányról, amely alapján a csecsemők részére kifejlesztett, a jelen pillanatban elérhetőnél hosszabb távú oltalmat biztosító monoklonális antitest-kezelés valószínűleg 12 hónapon belül elérhető lesz a piacon, és azt hamarosan követheti az állapotos nők részére kifejlesztett, az újszülöttek vírus elleni védelmét biztosító vakcina jóváhagyása is.

A tanulmány egyik szerzője, Peter Richmond professzor, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem Gyermekgyógyászati Tanszékének és a perth-i Telethon Kids Institute vakcinatesztelési csoportjának vezetője kijelentette, hogy nagyon sok megelőző antitestes kezelés és RSV-vakcina kifejlesztése az utolsó szakaszaiban jár. Pillanatnyilag kilenc valószínűsíthető jelölt tart már a 3. fázisú klinikai vizsgálatoknál, vagyis az engedélyezés előtti utolsó szakaszban, köztük két antitest-immunizációs kezelés, amit csecsemők részére fejlesztettek ki, és két, a terhes anyák részére kifejlesztett védőoltás.

„Ez különösen izgalmas időszak számunkra” – nyomatékosította a professzor, felidézve, hogy az RSV-vakcinákkal kapcsolatos első klinikai vizsgálatokat még 2000-ben kezdték el. „Hosszú út vezetett idáig” – hangoztatta.

Kiemelte, hogy Perth-ben a közelmúltban fejezték be a 3. fázisú vizsgálatot a Nirsevimab nevű monoklonális antitest tekintetében, amely várhatóan már 2022 végén vagy 2023 elején megkaphatja az engedélyt az Egyesült Államokban és Európában.

Kijelentette még, hogy a napokban megkezdték a másik előrelátható antitest-kezelés 3. fázisú vizsgálatát is.

Az egyetem honlapjának cikke alapján a Telethon Kids Institute Nyugat-Ausztráliában a vezető színtere a terhes anyák részére fejlesztett vakcina mindenre kiterjedő vizsgálatának is, ahol a következő hónapokban már várhatók eredmények.

A légúti óriássejtes vírus, az RSV minden évben nemzetközileg több mint 100 ezer halálesetet okoz, és csaknem 3,6 millióan szorulnak kórházi kezelésre miatta. A vírus a légutakat és a tüdőt fertőzi meg, és életveszélyes szövődményei lehetnek. Megelőzésére már ebben a pillanatban is rendelkezésre áll egy antitest-immunizációs kezelés, de azt az RSV-szezonban havonta ismételni kell. A Nirsevimab példának okáért ezzel szemben az egész szezonra védelmet adna.

Richmond reményét fejezte ki, hogy a következő évtizedben már változatos megoldású engedélyezett vakcina és megelőző kezelés rendelkezésre áll ezt követően az anyák, csecsemők, kisgyermekek és az ugyancsak érintett idősebb felnőttek részére, és ezeket akár a koronavírus-fertőzés és az influenza elleni vakcinákkal is kombinálni lehet ezt követően. „Ezáltal kórházaink és háziorvosi rendelőink sokkal csendesebbek lennének a téli időszakban” – jegyezte meg.

A The Lancet Infectious Diseases-ben megjelent tanulmány alapján az RSV a csecsemőhalandóság második leggyakoribb oka, és a hatvan éven felüliek megbetegedésének és halálozásának is az egyik figyelemre méltó oka.

mti