Határok nélküli versünnep

Határok nélküli versünnep

A versolvasás fontosságára, a klasszikus és a kortárs magyar költészet alkotásainak népszerűsítésére hívta fel a figyelmet az emberi erőforrások minisztere szombaton, a Versünnep Fesztivál keretein belül. A Nemzeti Színház Gobbi Hilda színpadán Balog Zoltán a Versünnep egyik fővédnöke mondott köszöntő a költészet napján, idén tízedik alkalommal megrendezett fesztivál döntője előtt. Balog Zoltán kihangsúlyozta, hogy milyen nagyszerű dolog verseket elolvasni, egy verset elmondani, de akár hallgatni és írni is, így az irodalom közösségi ereje sohasem fog kihalni.

Az Versünnep rendezvényen Szász Jenő, a másik fővédnök arról beszélt, hogy a szervezet ezáltal egy nemzetegyesítő küldetésnek teszt eleget. „A fesztivál lehetőséget ad a nemzeti irodalom iránt elkötelezett magyar fiataloknak kapcsolatba lépni egymással, és újraszőni a nemzet valamikor szétszakított, de szervesen létező kelméjét.” – mondta. Szász Jenő a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke fontosnak tartotta elmondani azt is, hogy a magyar kormány a Fidesz szerint felelősséget vállal a határon kívül élő magyarokért ugyanúgy, mint a határainkon belül élőkért. Az idén 10 éves verseny-rendezvénysorozat tökéletes alkalom arra, hogy a határon innen határon túl élő magyarság együtt vegyen részt a költészet napján.

A 2015-ös év során megrendezett Versünnep jubileumi versenysorozatnak számít, melyet a Versünnep Alapítvány, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Bánffy György kulturális szalon szervezett. Most, az idén először három kategóriában lehetett nevezni. A hivatásos előadóművészek, a színművészeti egyetemek és főoktatási intézmények hallgatói mellé most első ízben jelentkezhetek a magyar költészet iránt elkötelezett zeneszerzők, zenészek, illetve más előadók is. Ebben az évben a versenyfesztivál összekapcsolódik a 225 éves magyar nyelvű színjátszással, illetve a 150 éves színház- és filmművészeti főiskola művészeti egyetemmel, de egyúttal megemlékezik a 100 éve született Gáti Józsefről, és ugyancsak 2015-ben ünnepeljük József Attila születésének 110., valamint Márai Sándor 115. évfordulóját. Éppen ezért ebben az évben az egy kortárs alkotás mellett a jelentkezőknek az említett költők műveiből kellett válogatniuk. A versünnepre összesen 73 nevezés érkezett melyből nyolc a határon túlról. A legnépszerűbb a vers és prózamondás volt, a versenyzők kétharmada pályázott ide, míg a többiek a megzenésített versek kategóriában indultak. A pályázatot meghirdetők a zsűri elnökének Marton Éva Kossuth díjas operaénekest, a nemzet művészét választották.

(MTI)