Hatvan filmet tesz ingyen házzáférhetővé három héten keresztül a Filmarchívum

Hatvan filmet tesz ingyen házzáférhetővé három héten keresztül a Filmarchívum

December 22-étől január 12-éig 60 filmjét teszi szabadon hozzáférhetővé a Filmarchívum azzal a céllal, hogy a publikum megismerhesse a filmtörténet klasszikusait és ritkaságait, ezenfelül betekintést nyerjen az intézmény munkájába, a magyar filmtörténet korszakaiba.

Az év eleje óta a Magyar Nemzeti Filmalap igazgatóságaként funkcionáló, 1957-ben hozott létre Filmarchívum igazi filmcsemegékkel zárja a jubileumi évet: a válogatásba felújított klasszikusok mellett ritkán vagy soha nem megfigyelhető különlegességek is bekerültek.

Az összeállítás legrégebbi filmjei a Lumiére testvérek által Budapesten csinált ősfilmjei, a legújabbak mindazonáltal a digitális restauráláshoz kapcsolódó, idén készült werkfilmek és interjúk lesznek, amelyek a filmfelújítás 21. századi módszereibe és szakmai hátterébe engednek bepillantást.

Helyet kaptak a válogatásban olyan hiányosan fennmaradt régi magyar filmek is, amelyek épp emiatt nem kerülhetnek soha tévéképernyőre, de a szerkesztők külön figyelmet szenteltek a külföldön világhírűvé vált magyar filmesek, mások mellett Kertész Mihály, Korda Sándor, Tóth Endre vagy Radványi Géza Magyarországon készült alkotásainak is.

Játékfilmek mellett dokumentumfilmek is megjelennek a kollekcióban: a háború előtti kultúrfilmek, a klipek őseinek számító zenés filmek, városfilmek és országimázs-filmek is. Ilyen az az 1936-os Kolozsvárt bemutató oktatófilm is, amit eredendően iskolákban vetítettek.

Az archívum legkorábbi, 1916-os Budapest-filmje is bekerült a válogatásba. Az alkotásra mindössze pár éve találtak rá osztrák szakemberek.

A történelem, a filmtörténet és a technikatörténet iránt érdeklődők ugyancsak megtalálhatják a számukra érdekes tartalmakat, merthogy a rövidfilmek témája a rémhírterjesztéstől a háború pusztításán keresztül az automata telefonig szerfelett változatos.

Az archívum külön gyűjteményét képezik az amatőrfilmek, amelyek közt akadnak játékfilmek is. Ilyen a Halálos tavasz 1935-ös kiadása is, amely négy évvel megelőzte a széles körben elterjedt Karády-filmet.

Az idén 100 éve született Fábri Zoltán több egész körűen felújított alkotása szintén rendelkezésre fog állni január közepéig szabadon, midőn a háború utáni magyar filmgyártás első világsikere, az épp 70 éve forgatott Valahol Európában is. A 90 éve született Dargay Attila rajzfilmje, a Szaffi mellett megtekinthetjük az alkotótársával és feleségével, Henrik Irénnel készült interjút is.

A magyar filmtörténet több évtizedes múltjában való bolyongást az Archívum filmtörténészei által írt szöveges ajánlók támogatják.