Hősiességéért aranymedállal tüntettek ki egy bombakereső óriáspatkányt

Hősiességéért aranymedállal tüntettek ki egy bombakereső óriáspatkányt

Hősiességéért aranymedállal tüntettek ki egy bombakereső óriáspatkányt. A Magawa nevű gambiai óriáspatkány (Cricetomys gambianus) karrierje esetén 39 aknát és 28 fel nem robbant lőszert szagolt ki.

A PDSA (People’s Dispensary for Sick Animals – Beteg állatokról gondoskodó emberek szervezete) jótékonysági szervezet honorálta meg Magawát az aranymedállal „életmentő szolgálata iránti odaadásáért, amit Kambodzsában a halálos aknák feltárása esetén tanúsított” – írja a BBC.

A délkelet-ázsiai országban az egyes vélemények alapján csaknem hatmillió akna rejtőzhet a földben. Eddig harminc állat kapott ilyen kitüntetést, Magawa az első patkány.

A hétéves rágcsálót a tanzániai székhelyű, belga Apopo szervezet képezte ki. Az Apopo a HeroRAT (hős patkányok) néven ismert állatokat az 1990-es évek óta képezi ki az aknák és a tuberkulózis észlelésére. A patkányok egyévnyi kiképzés után kapnak tanúsítványt munkaképességükről.

„Valódi megtiszteltetés számunkra az aranymedál. De ugyanúgy nagy dolog a kambodzsai embereknek és minden embernek az egész világon, akik szenvednek az aknák folytán” – hangoztatta Christophe Cox, az Apopo vezetője. A PDSA honlapján közvetítette a díjátadó ceremóniát.

Az Apopo közlése alapján a Tanzániában született Magawa 1,2 kilogrammot nyom és 70 centiméter hosszú. Bár ezekkel a méretekkel jóval nagyobb, mint sok más patkányfaj, Magawa még állandóan elég kicsi és könnyed ahhoz, hogy ne indítsa be az aknákat, ha elsétál felettük.

A patkányok a robbanóanyagban található egyik kémiai összetevőt érzékelik, voltaképpen a fémhulladékot figyelmen kívül hagyva sokkal gyorsabb keresésre képesek. Amikor megtalálták a robbanószert, megkapargatják a tetejét, ezzel riasztják a velük dolgozó embereket.

Magawa mindössze 20 perc alatt képes átvizsgálni teniszpályányi területet, ez egy fémdetektorral 1-4 napig tartana az Apopo alapján.

A kitüntetett rágcsáló naponta csak reggelente fél órát dolgozik, és közeledik a nyugdíjas korhoz.

Az aknamentesítéssel foglalatoskodó The HALO Trust alapján Kambodzsában 1979 óta több mint 64 ezer halálos áldozatot követeltek az aknák és csaknem 25 ezer esetben történt miattuk végtagamputáció.

mti