Huszonkét filmet tűz műsorra az ez évi Koreai Filmfesztivál

Huszonkét filmet tűz műsorra az ez évi Koreai Filmfesztivál

Huszonkét filmet tűz műsorra az ez évi Koreai Filmfesztivál, amit november 5. és 11. közti időszakban bonyolítanak le a főváros mellett Debrecenben, Pécsen és Szegeden.

A filmek négy szekcióban láthatók. A Fókusz titulussal rendelkező szelekció idén a Koreai Filmművészeti Akadémia (KAFA) rövidfilmjeit ismerteti részleteiben is – olvasható a sajtó számára elküldött tájékoztatóban.

A Friss titulussal rendelkező szekció a legmodernebb koreai sikerfilmeket vonultatja fel, és először is a koreai film irányaira fókuszál. Az ez évi parádén Jang Sang Ri A 7-es szoba című vígjátéka, ezenkívül Min Kju Tung női sorsokat bemutató filmdrámája mellett hét filmet tűznek műsorra.

Korea nagyhatású filmkészítőinek egyikét ismerteti az Arcok válogatása, melynek idei vendége Je Jang Ri filmrendező lesz, akinek négy kultuszfilmjét láthatja a magyar publikum. Az Egy gyilkos asszony vetítése után november 8-án beszélgetést is tartanak a rendezővel a Sugár Moziban. Ez a 2016-ban készült film azokról az 50 és 80 év közti prostituáltakról szól, akik a bacchus titulussal rendelkező koreai energiaitalt árulják a testükkel közösen, hogy fenntartsák magukat és kifizessék a gyógykezeléseket.

Magyar filmes mesterek válogatásait mutatják be az Extra szekcióban, a vetítések után beszélgetéseken vehetnek részt a kíváncsiskodók. Idén Vincze Teréz, az ELTE Filmtudomány Tanszékének adjunktusa válogatott. Az ez évi szekció a Csendes álom címet kapta, és négy olyan független filmet foglal magába, amelyek terjedelmes fesztivál- és közönségsikereket értek el.

Az ez évi parádé Ri Csung Tung direktor Murakami Haruki novellájának adaptációjával, a Gyújtogatók című misztikus film vetítésével veszi kezdetét az Uránia moziban. A filmdráma egy szerelmi háromszög történetén át a koreai Y generáció kilátástalanságával figyelmet fordít. Az alkotás az ez évi cannes-i filmfesztiválon kiérdemelte az európai filmkritikusok FIPRESCI-díját. Dél-Korea 2018-ban ezt az alkotást nevezi az Oscar-díjra.

mti