Huszonötödik évfordulóját ünnepli a marosvásárhelyi Alter – Native Internacionális Rövidfilmfesztivál

Huszonötödik évfordulóját ünnepli a marosvásárhelyi Alter - Native Internacionális Rövidfilmfesztivál

Huszonötödik évfordulóját ünnepli a marosvásárhelyi Alter – Native Internacionális Rövidfilmfesztivál, melynek versenyprogramjában idén 52 rövidfilm megjelenik, és amelyen a legmodernebb magyar és román nagyjátékfilmeket is láthatja a nézőközönség.

Sipos Levente fesztiváligazgató kijelentette: a november 8. és 12. közt zajló mustra történetében első alkalommal neveztek több mint ezer rövidfilmet. A legtöbb film Németországból, Oroszországból és Spanyolországból érkezett. Az esemény egyre ismertebb, ennek hála olyan országokból is érkeztek rövidfilmek, mint Ruanda, Mianmar, Tanzánia vagy Peru – tette hozzá Sipos Levente.

Az 52 beválogatott alkotás közül 29 kisjátékfilm, 17 animáció, három kísérleti film, kettő ugyanakkor dokumentumfilm. A versenyprogramban szereplő alkotások 26 országból érkeztek, a legtöbb közülük – kilenc – magyarországi direktor munkája.

A versenyen kívüli nagyjátékfilmekről szólva a fesztiváligazgató kiemelte, hogy idén is sikerül a legfrissebb magyar és román alkotásokat bemutatni. Felidézte azt, hogy a rendezvény egyik fő célkitűzése alapítása óta a legmodernebb magyar filmtermés bemutatása, merthogy ma még állandóan nem lehet terjedelmes számban magyar filmeket látni a romániai mozikban.

Az esemény közönsége láthatja a Kincsem című filmet, amit Herendi Gábor direktor jelenlétében vetítenek. Bemutatják Enyedi Ildikó Testről és lélekről című Arany Medve – díjas alkotását is, amit a legjobb idegen nyelvű film Oscar – díjára nevezett Magyarország. A fesztiváligazgató kiemelte a programból Török Ferenc legkorszerűbb, 1945 című alkotását is. Bemutatják még Madarász Isti Hurok, Kostyál Márk Kojot, Bereczki Csaba Soul Exodus, azonkívül M. Kiss Csaba és Rohonyi Gábor Brazilok című filmjét. A nézőközönség megtekintheti Románia Oscar – nevezését, Adrian Sitaru Fixeur című alkotását is.

A kísérőprogramok közül Sipos Levente kiemelte Földes László Hobo Bob Dylan – koncertjét, amit Erdélyben első alkalommal hallhat a nézőközönség. Fellép Marosvásárhelyen a Takarmánybázis Tandem Film a hangok felől című előadásával, amely élő továbbgondolása az 1945 című film Szemző Tibor által komponált zenei világának.

A parádén a Balassi Intézet bukaresti centruma jóvoltából Rózsa Miklós magyar zeneszerzőről is megemlékeznek, aki Oscar – díjat kapott Alfred Hitchcock Elbűvölve című filmjének zenéjéért. Ez Ioan Dobrinescu román zeneszerző átírásában élőben is felcsendül a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia zenekarának művészeiből álló Transylvanian Wind Ensemble fúvós kvintett előadásában.

A fesztiváligazgató közölte, hogy rövid visszatekintést készítettek mindazoknak a rendezőknek az alkotásaiból, akik mára már világhírűvé váltak, de pályájuk elején részt vettek a marosvásárhelyi parádén.

mti