Idén két és fél milliárd forintot fordítanak hangszervásárlásra és -cserére a Kodály-programban

Idén két és fél milliárd forintot fordítanak hangszervásárlásra és -cserére a Kodály-programban

A tavalyi hárommilliárd után idén újabb két és fél milliárd forintot fordítanak zeneiskolák hangszervásárlására és -cseréjére a Kodály-programban – közölte a kulturális államtitkár Mórahalmon.

Fekete Péter a Mórahalmi Alapfokú Művészeti Iskola hangszerátadó ünnepségén azt mondta, hogy kevés nagyszerűbb dolog van, mint mikor is egy fiatalból előbukkan a tehetség.

A felnőttek, tanárok és kultúrpolitikusok egyik legszámottevőbb feladata e tehetségek megtalálása és terelgetése. A tehetség útja nem feltétlenül egyenes és főként nem sima, de ha türelmesek vagyunk, megtörténik a csoda – nyomatékosította a politikus.

A fiataloknak hangszert kell adni a kezükbe, hogy oktatóik támogatásával megtanuljanak bánni azzal. A kormány a zeneszerző születésének 135., halálának 50. évfordulója alkalmából így indította el a Kodály-programot, melynek részeként patronálja a zeneiskolák hangszervásárlását és -cseréjét – tette hozzá az államtitkár.

A Mórahalmi Alapfokú Művészeti Iskola a Kodály-program keretében 2017-ben egy új pianínót, ezt követően idén hegedűt, négy fuvolát, öt klarinétot, szaxofont, vadászkürtöt, három trombitát, tenorkürtöt, harsonát, xilofont és dobfelszerelést kapott. A hangszerekre fordított összeg meghaladja a négymillió forintot.

A növendékek az államtitkárral szövetségben fogadalmat tettek, megígérték, hogy vigyáznak új hangszerükre, gyakorolni fognak, a szövetségben megszerzett tudást a környezetük gyönyörködtetésére fogják használni, ápolják a tradíciókat és a nemzeti kultúrát.

Az államtitkár a példaértékű zenepedagógiai munka és előkelő kulturális nevelési tevékenység elismeréseként emléklapot adományozott az intézménynek. A Mórahalmi Alapfokú Művészeti Iskolában 27 osztályban 16 pedagógus több mint háromszáz diákot tanít.

mti