Internacionális kortárstánc fesztivált rendez a Miskolci Nemzeti Színház

Internacionális kortárstánc fesztivált rendez a Miskolci Nemzeti Színház

Hat állam tíz táncelőadása megjelenik az idén a Miskolci Nemzeti Színház Horizont Internacionális Kortárstánc Fesztiváljának programján április 24. és 28. közt.

Az idén második alkalommal rendezi meg a Miskolci Nemzeti Színház az internacionális kortárstánc fesztivált, amelyre a hazai együttesek mellett Franciaországból, Nagy-Britanniából, Ausztriából, Romániából és Szlovéniából is érkeznek társulatok a Miskolci Balett meghívására.

Mint írják, az eseményen megfigyelhető produkciók a kortárstánc legfrissebb trendjeit, jellegzetes irányait képviselik, mindent összevetve a kíváncsiskodók sűrített képet kaphatnak a kortárstánc mai világáról.

A francia Retouramont társulat jellegzetes bemutatóra készül a színház előtti téren: produkcióikat nem színpadra tervezik, hanem házak homlokzatán kötelek és beülők hozzájárulásával táncolnak. A Nagy-Britanniából érkező Marc Brew Company ugyancsak sajátos stílust képvisel. Az együttes kerekesszékes vezetője szólóelőadásában autóbalesete óta most először közvetlenül a testéről beszél, amilyenné a 19 évvel ezelőtti baleset tette, vizsgálja és felfedezi megváltozott formáját – olvasható a közleményben.

Mint írják, a gyerekeket a színházat és a legkorszerűbb digitális technikákat ötvöző előadás várja: rajzolt látványvilág, LED-kosztüm, egy robotlabda és egy drón is színesíti a mesevilágot, amit a Bandart varázsol a színpadra.

Az erdélyi András Lóránt Társulat a Médea-történet metaforáit jeleníti meg a színpadon, amíg Simkó Beatrix és Grecsó Zoltán duójukban Orfeusz és Eurüdiké mítoszát helyezik a mai viszonyok közé.

A GG Tánc Eger egy brazil koreográfus tevékenységét tárja a közönség elé Miskolcon Szegfűk és Rózsák címmel, a Pécsi Balett – amely még soha nem szerepelt Miskolcon – Carmen című előadásával vesz részt a parádén.

Az osztrák Editta Braun Paula című produkciójában a magányról és az otthontalanság érzéséről beszél. Az esemény zárásaként két bemutatót is láthat a publikum április 28-án. A Miskolci Balett új előadását, a Julie kisasszonyt a Játékszínben állítja színpadra Velekei László rendező-koreográfus, miközben a Kamaraszínházban az EnKnapGroup szlovén együttes Tekintélyes József (Josef Nadj) mesés koreográfiáját gondolja újra. A Sötét frigy (A pekingi kacsa nyomán) elnevezésű produkció első alkalommal a Horizont Rendezvényen lesz érzékelhető.

A táncprodukciók mellett több kísérőprogram és egy tárlat is elfért az esemény programjában. Április 24-én a Magyar Táncművészek Szövetsége kihelyezett ülést tart Miskolcon. Ugyancsak ezen a napon a kíváncsiskodók beülhetnek a Julie kisasszony nyílt próbájára, amely után az szerzők beszélgetésre is várják a nézőket. A nagyszínházban Éder Verának a Miskolci Balettről készült fotósorozatból érzékelhető bemutató. A parádé minden előadása után közönségtalálkozóra várják a nézőket, ezáltal például potenciál nyílik a találkozásra Marc Brew-val vagy Tekintélyes Józseffel.

mti