Internacionális Természetfilm Fesztivál Gödöllőn

Internacionális Természetfilm Fesztivál Gödöllőn

Például az angol David Attenborough is nevezte három alkotását a IV. Internacionális Természetfilm Fesztiválra, amit nagyszámú kísérőprogrammal egyesült erővel május 25. és 27. közti időszakban rendeznek meg Gödöllőn.

Az esemény három napja alatt a fő vetítési helyszíneken: a gödöllői királyi kastély lovardájában és az Alsóparkban költségmentesen várja az érdeklődőket valamennyi program. Öt helyszínen várják a nézőket párhuzamos vetítésekkel, lesznek angol nyelvű vetítések és konkrétan a diákoknak összeállított tematikus filmcsomagok is.

Egyértelmű elismerés, hogy Magyarország legnagyobb természet- és környezetvédelmi rendezvényére már a legnagyobb internacionális filmstúdiók is nevezik filmjeiket, ugyanakkor nagyon sok alkotás érzékelhető Kárpát-medencei filmesektől is – idézi a közlemény Székelyhidi Tamást, a parádé főszervezőjét.

A Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV), tetejébe a Heineken Hungária segédkezésével létrejövő Trash Art Magyarország kültéri szoborpályázat és -kiállítás keretén belül idén már középiskolások, amatőrök és művészek is megmutathatják gondolataikat az aktuális Biodiverzitás témakörben. A szobrok első alkalommal a gödöllői parádén, ezután május 28. és június 30. közt a királyi kastély parkjában tekinthetők meg, ezt követően ugyanakkor megjelennek például a Művészetek Völgyében és a Sziget Parádén is.

Megint megrendezik a Varázslatos Magyarország szabadtéri fotókiállítást, amely idén például a nemzeti parkok mellett az erdészetek természetmegőrző szerepének bemutatását tűzte ki célul.

A parádé zenei programokban is bővelkedni fog: a Jam for Nature zenei tehetségkutató verseny fiatal együtteseknek nyújt bemutatkozási lehetőséget az első két estén a nagyszínpadon, a zárónap délelőttjén mindazonáltal Gödöllő kórusai ismert zenészek részvételével adnak elő két dalt a Természet- és Környezetvédelem Gálájának megnyitójaként.

A vasárnapi gálát az M5 csatorna nézői is élőben követhetik, mindent összevetve több százezer ember részére válik lehetővé, hogy találkozzon a természet- és környezetvédelem üzeneteivel, az alkotókkal és mindazon elhivatott szakemberrel, akik nap mint nap erőfeszítéseket tesznek világunk élhetőbbé tételére – idézi a közlemény az M5 csatorna igazgatóját.

Dér Ágnes nyomatékosította: az M5 elkötelezett a magyar természetfilmek támogatása mellett, így szakadatlan lehetőséget és teret ad a magyar alkotóknak filmjeik bemutatására. Idén is átadják ezenkívül az M5 különdíjat, melyet évente egy speciális magyar alkotónak ítél oda a csatorna. Az elismerést 2017-ben Olma Frigyes Gemenc, árterek világa című filmje kapja.

A napközbeni filmvetítések mellett előadások és fotókiállítások, szabadtéri filmvetítések is várják az érdeklődőket. A természet- és környezetvédelem jegyében az alsóparkban a rendezvény szakmai partnerei, kiállítói mulattató és ismeretterjesztő programokon át adnak betekintést tevékenységükbe. Bemutatkoznak a nemzeti parkok, az erdészetek, kiállítanak egy 23 ezer literes óriás akváriumot, melyben Magyarország vízi élővilágát ismerhetik meg a vendégek, lesz Állati jó bemutató a Budakeszi Vadaspark jóvoltából, azonfelül erdészeti játszótér is.

Akik nem tudnak Gödöllőre ellátogatni, mindazoknak a szervezők figyelmükbe ajánlják az Országos Természet- és Környezetvédelmi Filmnapokat, amely csaknem harminc helyszínen, vidéki mozikban és a nemzeti parkok látogatóközpontjaiban költségmentes filmvetítésekkel, kiállításokkal és szemléletformáló programokkal számít a nagyközönségre szintén május 25. és 27. közt.

mti