Irodalmi és népzenei szokásokat tanítanak Tolna megyei falvakban

Irodalmi, népzenei és képzőművészeti szokások „visszatanításával” kezdődik közösségerősítő program nyolc, a Sióhoz közel fekvő, Tolna megyei településen.

A Tolna megyei önkormányzat 60 millió forintos, európai uniós segédkezést elnyert projektjében Pálfa, Sárszentlőrinc, Kölesd, Medina, Harc, Sióagárd, Szedres, Tengelic vesz részt, ahol három éven keresztül rendeznek irodalmi, képzőművészeti és népzenei programokat.

Tell Edit, a paksi Csengey Dénes Kulturális Centrum igazgatója hangoztatta: az irodalmi programrész a térséghez kötődött Petőfi, Illyés Gyula és Lázár Ervin személyiségéhez kapcsolódik. Petőfi 1845-ben a Kölesdhez közeli Borjádon írta A négyökrös szekér című versét, Sárszentlőrincen ugyanakkor 1831 és 1833 közt volt diák. A Pálfa melletti Felsőrácegresen Illyés született, Alsórácegresen Lázár Ervin nevelkedett.

A centrum igazgatójának ismertetése alapján elsőként május 7-én Pálfán Lázár Ervin napot, később színjátszó találkozót rendeznek, a sárszentlőrinci Manógyárban az író mesealakjaihoz kötődő kézműves foglalkozásokat tartanak. Sajátos pedagógus napon Fűzfa Balázs és Komáromi Gabriella irodalomtörténész a felsőrácegresi iskolamúzeumban tart előadást tanároknak Petőfiről és Lázár Ervinről.

Tervezik egy Lázár Ervin füzet kiadását is, ahol gyermekrajzok és a vele történt találkozások emlékei kerülnek bele; A Négyszögletű Kerek Erdő és A hétfejű tündér írójával sokan kapcsolatba kerültek kisszékelyi és pálfai tartózkodása alatt.

Azt szeretnénk elérni, hogy a találkozókkal újabb irodalmi értékeket tudjunk visszacsempészni a gyerekek hétköznapjaiba – mondta a kulturális center vezetője.

A szerb hagyományairól is ismert Medina népzenei együttesei mind a nyolc településen bemutatkoznak ezután – mondta Vén Attila, a 800 lakosú falu polgármestere, népzenész. Szeretnék elvinni a népzene szeretetét, eljuttatni a népdalok üzeneteit az iskolákba, és bemutatják a népi hangszerek eredetét – tette hozzá. Az előadások mellett népzenei táborokat is terveznek.

A mezőföldi tájegységhez tartozó Medinán ma harmincketten zenélnek különféle műfajokban, a népzenei örökséget két együttes, köztük egy tamburazenekar viszi tovább.

mti