Ismét nőtt a légitársaságok utasforgalma Európában

Ismét nőtt a légitársaságok utasforgalma Európában

Bővült az utasforgalma Európa fő hálózatos légitársaságainak az év első három hónapjában a 2015-ös első negyedévihez képest. Az eredmények alapján az Iberia, a British Airways és az Aer Lingus tulajdonosa, az International Airlines Group (IAG) örülhet forgalmának emelkedése miatt.

A légitársaságok honlapján közzétett negyedéves információ alapján az IAG volt az egyetlen társaság, amely kétszámjegyű bővülést tudott elérni, utasforgalma 10,1 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakához képest. Amíg 2015 januárja és márciusa közt 16,6 millióan, addig idén 20,3 millióan választották a csoport valamelyik légitársaságát. A kapacitásokat 5,2 százalékkal bővítették, a járatok átlagos töltöttsége ugyanakkor 1,5 százalékponttal 78,9 százalékra javult.

Az utasforgalom alapján legnagyobb légitársaság, a Lufthansa 3,6 százalékkal 22,3 millióra tudta növelni utasai számát. A kapacitásokat viszont ennél nagyobb mértékben, 6,6 százalékkal bővítették, mindent összevetve a járatok átlagos töltöttsége 0,9 százalékponttal 74,9 százalékra esett vissza.

Az Air France-KLM utasszáma az első negyedévben 3,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, 18 millióra nőtt. A holland-francia társaság óvatosan, 1,1 százalékkal növelte csak a kapacitásokat, ezáltal a járataik töltöttsége 2 százalékponttal 84,5 százalékra javult.

MTI