Jó hatással volt a tengeri emlősökre és a teknősökre a fajvédelem

Jó hatással volt a tengeri emlősökre és a teknősökre a fajvédelem

Nagymértékben növekedett a tengeri emlősök és tengeri teknősök populációinak több mint háromnegyede az után, hogy az állatokra kiterjesztették a veszélyeztetett fajokról szóló amerikai törvényt (ESA) – állapította meg a kaliforniai Biológiai Diverzitás Centrum tanulmánya.

A PLOS ONE akadémiai folyóiratban közzétett tanulmány alapján a fajok megőrzését célzó intézkedések, mint az eltérő fajok egyedi bánásmódban részesítése és a halászati szabályozások, párosulva más hazai és internacionális intézkedésekkel kimagasló mértékben elősegítették a fajok talpra állását, elvezettek a populációk növekedéséhez és ahhoz, hogy egyes fajokat törölni lehetett a veszélyeztetett állatok listájáról – olvasható a Phys. org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Az ESA egy erőteljes környezetvédelmi jogszabály, amely óvja a veszélyeztetett növényeket és állatokat, és egyre nagyobb számú tengeri fajt védtek meg e törvény alapján, míg a kihalás veszélyének a kockázata mind gyakrabban nő az óceánok élővilága tekintetében.

A centrum munkatársai Abel Valdivia vezetésével összegyűjtötték az amerikai törvény által védett mind a 62 tengeri emlősfaj és tengeri teknősfaj populációinak nagyságáról rendelkezésre álló éves adatokat. Elemezték 14 tengeri emlősfaj 23 populációjának és öt tengeri teknősfaj nyolc populációjának változásait és a fajok talpra állásának folyamatát.

A szakemberek azt találták, hogy 18 tengeri emlőspopuláció és hat tengeri teknőspopuláció nagymértékű mértékben nőt az után, hogy bekerültek a törvénybe. Azt is kimutatták viszont, hogy két tengeri emlősfaj populációi csökkentek. A tengeri teknősöknél nem észleltek ilyen folyamatot. Három tengeri emlőspopuláció és két tengeri teknőspopuláció tekintetében nem mutattak ki változást.

A tanulmány szerzői alapján a 24 számbelileg megnövekedett populáció azon fajokhoz – nagy testű bálnákhoz, lamantinokhoz és tengeri teknősökhöz – kötődött, amelyekre 20 éve vagy még ezelőtt terjesztették ki a törvény védelmét.

Ezek az eredmények rámutatnak arra, hogy a tengeri emlősök és a tengeri teknősök képesek talpra állni jókora populációcsökkenés után is, ha időben és eredményesen megvalósítják a fajok védelmére hozott intézkedéseket – hívták fel a figyelmet a mesterek.

mti