Jól indult az év a svájci óragyártóknak, gyorsult az export növekedése

Jól indult az év a svájci óragyártóknak, gyorsult az export növekedése

Januárban 9,4 százalékkal 1 milliárd 786 millió frankra növekedett a svájci óraexport az egy évvel korábbihoz képest, és az első hónapban megint az Egyesült Államok lett a svájci órák leglényegesebb piaca a svájci óraipari szövetség (FHS) honlapján szereplő adatok alapján.

A növekedés főleg annak tudható be, hogy az 500 franknál költségesebb órák kivitele erőteljesen növekedett, darabszámban és értékben is, ameddig e küszöbérték alatt visszaesését mértek az exportban, különösen a 200 franknál olcsóbb óráknál.

Januárban 15,2 százalékkal növekedett, 205,9 millió frankra ugrott a svájci órakivitel az Egyesült Államokba, decemberben még – egy hónapra – Kína volt a listavezető, januárban ellenben az ázsiai állam már csak a harmadik legnélkülözhetetlenebb felvevőpiac volt.

A 2010 óta előző évben szeptemberig szüntelen Hongkongba exportáltak a legnagyobb értékben a svájci óragyártók. A tüntetések hatására ellenben szeptemberben elvesztette listavezető helyét Hongkong, amely decemberben már csak a harmadik legszámottevőbb exportpiacnak számított, januárban ellenben újból a második helyen állt 183,9 millió frankkal, éves 25 százalékos csökkenéssel.

Svájc múlt évben 21 milliárd 681 millió frank értékben exportált órákat, 2,4 százalékkal többet, mint egy évvel ezelőtt.

mti