Kányádi Sándor előtt tiszteleg a 16. Budavári Könyvünnep

Kányádi Sándor előtt tiszteleg a 16. Budavári Könyvünnep

A júniusban elhalálozott Kányádi Sándor Kossuth-díjas költő, író, műfordító emléke előtt tiszteleg a 16. Budavári Könyvünnep, amit augusztus 31. és szeptember 2. közti időszakban bonyolítanak le meg a budai Várban – mondta Tekintélyes Gábor Tamás, a Budavári Önkormányzat polgármestere Budapesten.

Kányádi Sándor sok évtizedes áldozatos és állhatatos tevékenységével rengeteget tett a magyar irodalomért és kultúráért – emelte ki a sajtótájékoztatón Jókora Gábor Tamás. Közölte még: a könyvünnep megemlékezik Buda 1686-os visszafoglalásáról, azonkívül programokkal – például Berecz András mesemondásával – kapcsolódik a Mátyás király-emlékévhez is.

Az ez évi esemény díszvendége Székelyudvarhely – nyomatékosította a polgármester. A könyvünnep minden napján udvarhelyszéki és kalotaszegi táncokat ismertet részleteiben a Boróka Néptáncegyüttes, fellép a székelyföldi Evilági Együttes és erdélyi írók is bemutatkoznak.

Elmondta továbbá, hogy a rendezvény második napján, szeptember 1-jén nyújtják át a Budavári Tóth Árpád Műfordítói Díjat, amit idén Tatjána Voronkina orosz műfordító nyert el, akit például még Kányádi Sándor ajánlott az elismerésre.

Beczner Barbara főszervező hangoztatta: a Szentháromság téren szervezett eseményen idén 22 könyvkiadó és hat kulturális intézmény – a főváros Történeti Múzeum, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Tradíciók Háza, a Magyar Nemzeti Levéltár, az Országos Széchényi Könyvtár, és a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézete – mutatkozik be. Aki könyvet vásárol az eseményen, karszalagot kap, amellyel kedvezményesen látogathatja a résztvevő intézmények programjait, kiállításait.

A könyvbemutatók, dedikálások és író-olvasó találkozók mellett kulturális, zenei és gyerekprogramok, példaként középkori kézműves játszóház is számít a nagyközönségre. Fellép a Jazzical Trió, Szalonna és bandája, Für Anikó, Bognár Szilvia énekes, Fabók Mancsi bábszínháza, az Álmozug Társulat és a Figurina Bábszínház is – tette hozzá.

Kányádi Sándor, a nemzet művésze és Budavár díszpolgára tiszteletére a Jókai Anna Szalonban emlékestet rendeznek, amíg a Virág Benedek Házban emlékkiállítás várja a közönséget. Szeptember 2-án, vasárnap a Kaláka ad koncertet a Szentháromság téren ugyancsak a Kossuth-díjas szerzőre emlékezve.

A részletes programkínálat az esemény internetes oldalán (www.konyvunnep.hu) olvasható.

MTI