Kezdődik a Tarjáni Tavasz Salgótarjánban

Kezdődik a Tarjáni Tavasz Salgótarjánban

A sokszínű kultúra jegyében szervezik az ez évi Tarjáni Tavaszt, a következő két hónapban közel hatvan program megjelenik Salgótarján legnagyobb művészeti fesztiváljának programjában.

Salgótarjánban 1988 óta évente megrendezik a fesztivált, most május végéig színházi előadások, koncertek, hangversenyek, kiállítások várják a vendégeket, de lesz a programban irodalom, zene és tánc is.

Dániel Zoltán, Salgótarján polgármestere a Tarjáni Tavasz sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy minden korosztálynak szolgáltatnak programokat, és díjmentes programok is megjelennek a palettán.

A programsorozatot eredendően az 1984 óta funkcionáló internacionális dixieland rendezvény köré szervezték ráhangolódásként, ami idén is kivételes esemény lesz. Tóth Csaba fesztiváligazgató közölte: mindenekelőtt a fiatalokat, a középiskolásokat célozzák meg a dzsessz- és dixiemuzsikával, a dzsessztáborban tanuló fiatalok is bemutatkoznak. Lesz szabadtéri V4-gála magyar, szlovák, cseh és lengyel zenekarokkal, és a capella koncert a Szent József-plébániatemplomban.

Simon Lajos, a szervező József Atilla Művelődési és Konferenciaközpont igazgatója; Susán Ferenc, a Zenthe Ferenc Színház produkciós vezetője és Homoga József, a Nógrád Megyei Fotóklub Egyesület elnöke ismertette a több mint félszáz programot.

Koncertet ad Salgótarjánban Rákász Gergely és Rúzsa Magdolna, a Rock Arénában a Road és az Ossian, de a nyitóprogramnak szánt Zorán-koncert a művész betegsége okán elmarad.

Irodalmi programokon emlékeznek meg a költészet napjáról és a 195 éve született Petőfi Sándorról is. Április 22-én tartják a Zenthe Ferenc-emléknapot emléktúrával összekötve.

A tíz színházi előadás lesz, fellépnek a Nemzeti Színház és a fővárosi Operettszínház művészei, ők A chicagói hercegnőt mutatják be. Két kamaraelőadás is lesz az alternatív RS9 Színház és Vándor Éva jóvoltából, przentálja Revans című darabját az ExperiDance.

Tizenhat tárlat nyílik, amellett tart ezután ebben az időszakban, köztük Salgótarján, mindent összevetve szeretlek címmel gyermekrajzokból, Stefan Izso fotóművész május 17-én nyíló tárlata ugyanakkor a Fotógaléria 491. kiállítása lesz.

Megszervezik még például a roma kultúra napját Balázs János gyűjteményéhez kapcsolódóan. A Nógrád Táncegyüttes adja a tánc világnapi gálát április végén, május centrumában tavaszi nótagál is lesz.

mti