Kísérteties, villogó sugárzást észleltek az űrből ausztrál szakemberek

Kísérteties, villogó sugárzást észleltek az űrből ausztrál szakemberek

Kísérteties, villogó sugárzást észleltek az űrből ausztrál szakemberek.

A Curtin University kutatócsapata az univerzum rádióhullámait tanulmányozta, amikor észlelték az égbolt egyik legfényesebb rádióforrását, egy új típusú, villogó sugárzást.

Felfedezésük részleteiről a Nature című akadémiai lapban számoltak be – írja a The Guardian.

Mikor is az űrben valami ki-be „kapcsol”, azt tranziens jelenségnek nevezik. Keletkezhet pulzártól, amely milliszekundumok vagy másodpercek alatt villan, de lehet az egy szupernóva, amely egy-két napra feltűnik, mielőtt megint eltűnik.

A most észlelt jelenség azonban 20 percenként „kapcsol be, ezt követően ki” – mondta Natasha Hurley-Walker asztrofizikus. „Ez meglehetősen kísérteties egy csillagász részére, mert nem ismerünk olyan dolgot az égbolton, amely ezáltal tesz. És ez ezenkívül elég közel van hozzánk, csaknem 4000 fényévnyire. Ez a galaktikus hátsó kertünk” – hangoztatta a tudós.

A jelenséget Tyrone O’Doherty, a Curtin Egyetem hallgatója észlelte, ezt követően jelezte tanárának, Hurley-Walkernek, aki az egyetem Internacionális Rádiócsillagászati Kutatóközpontjának munkatársa.

A jelenség viselkedése megfelel az úgynevezett ultrahosszú periódusú magnetárnak, egy lassan forgó neutroncsillaggal. Ennek a típusú objektumnak a létezését már megjósolták, de még sohasem figyelték meg.

Ugyanakkor lehet egy összeomlott csillag, amely fehér törpe pulzárrá vált, de ez felettébb valószerűtlen. „Bármi is az, módfelett extrém. És természetesen lehet valami olyan is, amire soha viszont nem gondolnánk” – mondta Hurley-Walker.

A szakértők a Nyugat-Ausztráliában található MWA (Murchison Széleslátóterű Hálózat) teleszkópjának segédkezésével vizsgálták az eget.

mti