Korszerű szakképző centrum létesül magyar támogatással Kenyában

Korszerű szakképző centrum létesül magyar támogatással Kenyában

Orbán Viktor miniszterelnöknek írt levélben köszönte meg Magyarország anyagi támogatását egy szakképző intézmény felépítéséhez a kenyai kangemi Munkás Szent József egyházközség fejlesztési programokért felelős igazgatója – közölte sajtótájékoztatóján Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

Kijelentette még: Kangemi a kenyai főváros része, egy olyan nyomornegyed, ahol több mint százezren élnek súlyos nélkülözésben.

Levelében Ngondwe Ponsiano jezsuita atya tájékoztatja a magyar kormányfőt, hogy a Hungary Helps Program keretében nyújtott 250 ezer eurós segédkezés lehetővé tette számukra egy ultramodern szakképzési blokk felépítését a Munkás Szent József Műszaki Középiskolában.

„Hálás vagyok a barátságukért, törődésükért és támogatásukért, amit irányunkban tanúsítottak, különösen múlt évben év elején, amikor a magyar kormány küldöttsége meglátogatta plébániánkat. Örömmel tölt el, hogy az önök nagylelkűsége által lehetőségünk nyílt a szegénységben és nyomorúságban élő kangemi lakosság kimagasló oktatására, különös tekintettel a készségfejlesztési programokra. Ezek fiataljainkat olyan képességekkel ruházzák fel, amelyek segíthetnek nekik a méltó és emberséges lét feltételeinek megteremtésében” – olvasható a levélben.

A programigazgató beszámolt arról is, hogy a Munkás Szent József Fejlesztési Program célja támogatni a nyomornegyedben élők súlyos problémáin, amelyek különösen a fiatal nőket és a fiatalokat sújtják, akik nem rendelkeznek praktikus készségekkel a gyakorlati megélhetéshez.

Havasi Bertalan felelevenítette: a Hungary Helps Program célja, hogy a szükséget szenvedő, üldöztetésnek kitett vagy humanitárius katasztrófák sújtotta zónában élő embereket és közösségeket megsegítse, különös tekintettel az üldözött keresztényekre, a helyben megmaradásukat támogassa. A magyar kormány tudniillik azt vallja, hogy nem a bajokat kell Európába hozni, hanem a segítséget kell oda vinni, ahol a baj van.

mti