Kulik Melinda történész-néprajzkutató kapta az Év tájházvezetője díjat

Kulik Melinda történész-néprajzkutató kapta az Év tájházvezetője díjat

Kulik Melinda történész-néprajzkutató, a szegedi Napsugaras Tájház vezetője kapta a Év tájházvezetője díjat a Magyarországi Tájházak Szövetsége hétvégi tisztújító közgyűlésén.

A jeles tájházvezetői, hagyományőrző és közösségteremtő munka elismeréseként átadott díj nemcsak a fiatal kutatónak és a tájház mint múzeumi bemutató színtér, néprajzi gyűjtemény vezetőjének szól, hanem egy olyan szervező egyéniségnek, aki közösségi térré alakította ezt az tanítási helyszínt – indokolta döntését a szövetség közleményében.

Kiemelték: „A jó tájház nem kizárólagosan a múlt emlékeinek felsorolását nyújtja a látogatóknak, hanem a pedagógia, az andragógia, a közművelődés, a népművészeti mesterkedések módszereit ötvözve komplex élményeket hoz létre, ahol a gyökereit őrző közösség van jelen”.

A közgyűlésen a szervezet élére újból három évre megválasztották Bereczki Ibolyát, az ügyvezető elnök Hegedűsné Majnár Márta lett. Az idén 15 esztendős országos hatókörű közösségi csoport megújította elnökségét és felügyelő bizottságát is.

mti