Láng Zsolt Bolyai című regénye kapta a Libri irodalmi díjat

Láng Zsolt Bolyai című regénye kapta a Libri irodalmi díjat

Láng Zsolt Bolyai című regénye kapta a 2020-as Libri irodalmi díjat, a közönségdíjat mindazonáltal Grecsó Krisztián Vera című regénye nyerte el – közölte a Libri-Bookline Zrt.

A 2016-ban hozott létre elismerés az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit díjazza, célja, hogy felhívja a figyelmet a mai magyar irodalom rendkívüli műveire – olvasható a közleményben.

A 10 döntős könyvet a tavalyi év kitűnő alkotásai közül, a kulturális élet 180 képviselőjének javaslata alapján választották ki. Az irodalmi díj győztesét ötfős szakmai zsűri választotta ki, melynek Fullajtár Andrea, Szilágyi Zsófia, Bálint András, Beck Zoltán és Károlyi Csaba volt a tagja. A közönségszavazáson idén rekordszámú, 34 ezer szavazat érkezett a 10 döntős műre.

Károlyi Csaba irodalomkritikus, a zsűri tagja alapján Láng Zsolt győztes könyve egyidejűleg tudósregény, aparegény, művészregény, útirajz, történelmi regény, és még krimi is van benne. “Izgalmas, rettentően olvasmányos, rejtélyes, sőt humoros és erotikus. Bravúros dialógusokat is kapunk. Burkolt önéletrajz s egy regény arról, hogyan születik a regény. Mindez egyetlen szóban összefoglalva: Bolyai” – idézi a közlemény Károlyi Csabát.

Beck Zoltán alapján Grecsó Krisztián közönségdíjas regénye “beavatás-történet, az első szerelemé, az önmagával bajlódó tinédzseré, és körülötte a homályban hagyott, ennek ellenére korrekten érzékelhető valóságé”.

A Libri irodalmi díj és közönségdíj ünnepélyes átadóját – a rendkívüli helyzetre való tekintettel – a Libri Könyvesboltok Facebook-oldalán tartották. Mint Sándor Gabriella, a Libri-Bookline marketing- és kommunikációs igazgatója figyelmeztetett, előző évben megemelték a díjakkal járó segedelem összegét, mindent összevetve 2 millió forint pénzjutalom és 30 millió forint médiatámogatás fölött rendelkezhetnek a nyertes könyvek szerzői.

mti