Levéltárnak ajándékozott fényképekből, iratokból nyílt tárlat Szolnokon

Levéltárnak ajándékozott fényképekből, iratokból nyílt tárlat Szolnokon

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei levéltárnak ajándékozott fényképek, dokumentumok tekinthetők meg a szolnoki Arabica Kávézóban. A bemutató a koronavírus-járvány okán a levéltár honlapjára is felkerül, mindent összevetve azt az interneten is bárki megtekintheti – közölte a megyei levéltár igazgatója sajtótájékoztatóján.

Csönge Attila kijelentette: a kiállított képek, okmányok mindegyikét magánszemélyek adományozták. Közölte még: a korábbi években egyre népszerűbbé váló magánirat-ajándékozásnak hála számtalan dokumentummal bővült már a levéltár szüntelen bővülő gyűjteménye.

A szemrevételezhető bemutató egyik érdekessége példaként egy 1941-es világtérkép, amely a második világháború korábbi aktuális állása alapján mutatja például Magyarország, az korábbi Német Birodalom határát, vagy példának okáért, hogy a japánok meddig szállták meg Mandzsúriát. A levéltárnak ajándékozták Tabák Lajosnak, a hazai szociofotográfia megteremtőjének komplett irathagyatékát, több száz fényképpel egyesült erővel, amelyekből érzékelhető lesz a tárlaton is. A kiállításon egy szocialista brigádnaplóból is szemrevételezhető lesz egy részlet, amely akkor a mai közösségi oldalak szerepét töltötte be: az élet „kedves pillanatait” – társadalmi összejöveteleket, gyermekszületéseket – örökítették meg fotókon, rajzokon, írásban vagy újságokból vágtak ki részleteket. Társadalomtörténeti szempontból ez egy jelentősen jól felhasználható forrásanyag – jegyezte meg a levéltár igazgatója. Csönge Attila hangoztatta: nemcsak a magán, hanem a társadalmi egyesületek dokumentumai is érdekesek lehetnek. A bemutatón a Szolnokért Egyesület korábbi irataiból is állítanak ki. Ez az egyesület kezdeményezte Szolnokon a modern országzászló felállítását, ez a Trianon-évforduló folytán is aktuális – tette hozzá. Megfigyelhető lesz fotó Erdei Ferenc, korábbi belügyminiszterről is, amint beszédet mondott 1945 nyarán Szolnok főterén. A képen attól kezdve lebontott létesítmények is láthatók, emellett érdekesség, hogy Erdei Ferenc, Horthy István kormányzóhelyettes szobortalapzatán áll a képen – mondta. A szobrot már 1945. május 1-jén ledöntötték a munkások, de a talapzat akkor még ott áll, rajta a felirattal, hogy ez a hősi halált halt pilóta szobra. Sem a szoborról, sem a talapzatáról nincs a levéltárnak más fotója ezen kívül – jegyezte meg Csönge Attila. A bemutatón civil rendezvényekről szóló, véradásokat hirdető, mozifilmeket beharangozó plakátok, sőt még politikai pártok poszterei is láthatók lesznek. A megyei levéltár igazgatója nyomatékosította: nem kizárólag eredeti képeket fogad a levéltár, hanem az eredetiről készült digitális másolatokat is. A kiállításon ilyen lesz példaként a szolnoki Tiszavirág híd építéséről készült fotó, amit digitális formában kapott a levéltár. Csönge Attila kiemelte: a kiállítással a helyi kisvállalkozások iránti szolidaritás fontosságára is szeretnék felhívni a figyelmet. A nagyobb posztereket egy helyi reklámstúdió nyomtatta ki, a kisebb fényképeket egy helyi fényképész hívta elő, a expo egy helyi kávézó falára kerül, hogy ezt követően a járvány után újra nagyobb számban betérő vendégeknek is élményt nyújtson.

MTI