Madárodúkat, denevérházakat helyeztek ki a Debreceni Egyetem szolnoki campusán

Madárodúkat, denevérházakat helyeztek ki a Debreceni Egyetem szolnoki campusán

Öt hektáron negyven madárodút, tíz denevérházat, madáritatókat és két méhlegelőt helyeztek ki a Debreceni Egyetem Szolnok Campusán – közölte az egyetem sajtóirodája közleményben a sajtó képviselőivel.

A tájékoztatás alapján a Debreceni Egyetem Szolnok Campus a Szolnoki Városüzemeltetési Kft. -vel és a Szolnoki Tankerületi Központtal együtt csatlakozott a Madárfigyelő Szolnok és a Babafa kezdeményezéséhez, ezzel támogatják a campus területéhez hasonló élőhelyek madár- és denevérbaráttá alakítását.

A közlemény idézi Szabó Attila Pétert, a Debreceni Egyetem Szolnok Campus igazgatóját, aki hangoztatta: az akció célja, hogy a Tiszaliget gazdag élővilága tovább gyarapodjon, a hallgatók és az trénerek mindazonáltal a legideálisabb környezetben tanulhassanak, dolgozhassanak. Nem kizárólag a campuson kívül, hanem a nemrég felújított belső udvaron is helyeznek ezután ki madárodúkat – közölte. A panelházak felújítása némileg csökkentette a denevérek élőhelyét, a denevérházak kirakásával csatlakoztak a szolnoki „denevér bérlakás programhoz” – megjelenik a közleményben.

A tájékoztatás alapján a Tisza-parti településben nagy figyelmet fordítanak a mindennapos tanításban a természet-és környezetvédelemre. Ezt mutatja az is, hogy a helyi általános iskolák több mint fele az ökoiskola címet viseli.

A közlemény idézi Szutorisz-Szügyi Csongort, a Szolnoki Tankerületi Center igazgatóját, aki fontosnak tartja, hogy az iskolákban a gyerekek is foglalkozzanak a környezetvédelemmel, ez a szemlélet hozzátartozik a tankerület eszmeiségéhez. Elmondása alapján mindent meg kell tenni a Tiszaliget élővilágának megőrzése érdekében.

A közlemény idézi Lits Lászlót, a Szolnoki Városüzemeltetési Kft. ügyvezetőjét, aki kijelentette: lokálpatriotizmus alakult ki a településben, szívüggyé vált a természet és a környezet védelme.

A madárodúk és denevérházak kihelyezésével a DE Szolnok Campust a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület madárbarát munkahellyé nyilvánította, a természet megóvása érdekében tett törekvéseket mindazonáltal a Babafa civil szerveződés oklevéllel ismerte el.

mti