Magyar kereskedelmi központot nyitott Szijjártó Péter Sanghajban

Magyar kereskedelmi központot nyitott Szijjártó Péter Sanghajban

Magyarország időben felismerte, hogy a kínai piac hatalmas esélyt kínál a jó minőségű magyar termékeknek és szolgáltatásoknak – nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Sanghajban.

A tárcavezető – aki a Sanghajba vendég magyar miniszterelnöki delegáció tagja – kifejtette: Magyarország időben felismerte a modern világgazdasági folyamatok jelentőségét, mindemellett azt, hogy már nemcsak Nyugatról Keletre áramlik a tőke olcsó munkaerőt keresve, hanem a korszerű kori ipari forradalom zászlóshajói a legkorszerűbb technológiai színvonalat képviselő tekintélyes távol-keleti intézmények, amelyek egyre nagyobb piaci részesedésre tesznek szert Európában és Észak-Amerikában.

Szijjártó Péter nyomatékosította emellettés: előző évben megdőlt a Kínába irányuló magyar export abszolút rekordja, mikor is a 2,7 milliárd dollárt is meghaladta a kivitel összege.

Viszont a kínai piaci lehetőségekért állandó harc zajlik – mutatott rá –, a Föld minden országának minden gazdasága pályázik a leggyorsabban növekedő gazdaság által kínált piaci lehetőségekre.

Így döntöttek úgy, hogy Kína gazdasági fővárosában, Sanghajban egy terjedelmes magyar kereskedelmi központot nyitnak, amely több mint 1700 négyzetméteren ad lehetőséget magyar készítmények bemutatkozására, és amely biztosítja magyar kis-, közepes és nagyvállalatoknak is, hogy a célszerű tárgyalási infrastruktúra, piackutatások és partnerek rendelkezésre álljanak – közölte a külgazdasági és külügyminiszter.

Jelezte, hogy azonfelül Kína hat újabb terjedelmes, egyenként tízmilliónál is több lakosú településében ugyancsak nyitnak kereskedelmi képviseletet. Ezáltal Kína hét leglényegesebb gazdasági gócpontjában lesz kereskedelmi center, ami biztosítja magyar vállalkozásoknak a kínai piacon való érvényesülés lehetőségét.

Azt is látni kell – folytatta Szijjártó Péter –, hogy a kínai üzemek még mindig határozottan érdeklődnek a magyar beruházási, befektetési opciók iránt, ami hatványozottan igaz az autóiparban.

Ezzel kapcsolatban közölte: küszöbön áll egy megállapodás a planéta talán legnagyobb kínai autóipari beszállító vállalatával. Egy kimagasló, több mint 110 millió dolláros kelet-magyarországi beruházásról van szó, amely a társaság első Kínán kívüli gyártási centruma lesz – ismertette. A részleteket és a cég nevét kisvártatva nyilvánosságra hozzák – jelezte.

mti