Magyar kormánytámogatással felújított óvodákat biztosított Grezsa István Kárpátalján

Magyar kormánytámogatással felújított óvodákat biztosított Grezsa István Kárpátalján

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében a magyar kormány 13 millió forintnyi támogatásából és a kárpátaljai görögkatolikus egyház segédkezésével felújított három óvodát biztosított ünnepélyesen Grezsa István kormánybiztos Kárpátalján.

A Beregszászhoz közeli Beregdéda Búzavirág óvodájában tartott átadási ünnepségen Grezsa István, a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa hangoztatta: a program keretében az elmúlt hónapokban csaknem 25 óvodát korszerűsítettek Kárpátalján a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) koordinálásával. Kiemelte, a magyar kormány segítségével ezúttal három gyermekintézmény újult meg, Beregdédán kívül a közeli Makkosjánosiban és a nagyszőlősi járási Tiszabökényben, összesen 13 millió forintból.

Mivel mindhárom helység népességének zöme görögkatolikus – folytatta –, a felújítási munkálatokat a görögkatolikus egyház szervezte. Jelképesnek nevezte, hogy az összesen csaknem 120 férőhelyes három gyermekintézményben egész egészében modernizált a fűtési rendszer, mindent összevetve az eddig is családias légkörhöz tényleges meleg is társul azt követően, hogy ezelőtt télen sokszor 12-13 fokot mértek a helyiségeikben.

A kormánybiztos jelezte, hogy Kárpátalján folytatódni fognak az összesen 4 milliárd forint óvodafejlesztési program keretében folytatott felújítások és építkezések, amelyek nagyobb része még az idén befejeződik. Köszönetet mondott a kárpátaljai magyar görögkatolikus egyháznak az óvodafejlesztés kapcsán folytatott partneri együttműködésért, közölve, hogy az egyház saját forrásból újabb 15 millió forinttal fog hozzájárulni több kárpátaljai magyar helység gyermekintézményeinek a felújításához. Szintén eredményesnek nevezte a Kárpátaljai Református Egyházkerülettel és a római katolikus egyházzal folytatott együttműködést, bejelentve, hogy Munkácson mindjárt átadják az újonnan épült Szent József óvodát. „A tetemes óvodafejlesztési beruházások hozzá fognak járulni ahhoz, hogy Kárpátalján újabb ezer évig megmaradjon a magyar közösség és a magyar szó” – nyomatékosította Grezsa István.

Köszöntőjében Demkó Ferenc, a Munkácsi Görögkatolikus Püspökség magyar ügyekért felelős püspökhelyettese köszönetet mondott a magyar kormánynak és a Miniszterelnökség kárpátaljai kormánybiztosságának a Kárpátaljának és a kárpátaljai magyar görögkatolikus közösségnek nyújtott óriási támogatásért. Reményét fejezte ki, hogy a magyar kormány a következő években folytatni tudja a Kárpátalján elkezdett „magyar építkezést”.

mti