Már látható a Szegedi Vadasparkban a vikunyacsikó

Már látható a Szegedi Vadasparkban a vikunyacsikó

Vikunyacsikó (Vicugna vicugna) született a Szegedi Vadasparkban, az egyhetes állatot szülei társaságában már a nézők is láthatja tágas kifutójukban – közölte Veprik Róbert igazgató.

A dél-amerikai tevefélék leginkább veszélyeztetett faját európai fajmegmentési program keretében tartják és szaporítják Szegeden, legutóbb három éve bővült az állatkert vikunyacsapata. A vikunyák, a többi teveféléhez hasonlóan, némileg fejletten születnek, hamar, egy-két órán belül lábra állnak, sőt, szaladnak is.

A vikunyák állatkerti helyzete a tenyésztési programnak betudhatóan stabil. Az Andok 3500-5500 méter magasságban elterülő füves, kavicsos területein őshonos faj viszont egyszer már a kipusztulás szélére került, mivel nagyon értékes szőréért sokáig kíméletlenül irtották. Számuk az 1500-as években a milliót is elérte, a XX. század közepére ellenben már csak 15 ezer maradt belőlük. Mindazonáltal hajdan az indiánok egy olyan módszert alkalmaztak a vikunya értékes gyapjának nyírására, amely nem járt az állatok elpusztulásával, viszont az európai hódítók a legegyszerűbb módot választották: leölték őket. A természetvédelem egyik sikertörténetének számít az, miképpen végül megmentették a fajt: a szigorú védelem mellett újra az indiánokra bízták az állatok nyírását, a hasznot náluk hagyva. Ezáltal elkezdett növekedni a vadon élő vikunyák száma.

A 90 centiméteres vállmagasságú, ötvenkilós tömegű tevefélék a természetben állandó territoriális, családi közösségben élnek, a kisebb 5-15 nőstényből álló csoportokat egy hím vezeti, a magányos csődörök mindazonáltal “agglegény társaságokba” verődnek. Törékeny testalkata ellenére a vikunya meglehetősen ügyes, sebes hegymászó. 4500 méteres magasságban, ahol a levegő már roppant módon ritka akár 47 kilométeres óránkénti sebességgel is képes futni, mivel tüdejében több léghólyag van, mint egy síkvidéki emlősében, s vörösvérsejtjeinek száma is igen magas.

A Szegedi Vadaspark dél-amerikai körútján mind a négy dél-amerikai teveféle megfigyelhető, a vikunya és a tőle származó háziasított alpaka éppúgy, mint a vad guanakó és a hasonlóan termetes, is háziállat láma. Most a vikunyáknál és a lámáknál megfigyelhető egy-egy fiatal egyed, de az alpakáknál is sokszor nevelkednek csikók.

mti