Másfél milliárd forintból modernizált a balatonfüredi Lóczy Lajos Gimnázium

Másfél milliárd forintból modernizált a balatonfüredi Lóczy Lajos Gimnázium

Másfél milliárd forintból modernizált a Lóczy Lajos Gimnázium. Az ünnepségen Sárfalvi Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára tolmácsolta Szabó Tünde sportért felelős államtitkár gondolatait.

Szabó Tünde azt mondta: a kormány részére prioritás a jövő nemzedékek egészséges fejlődésének, nevelésének támogatása, és ennek érdekében előtérbe állított figyelmet fordítanak a köznevelés és a mindennapos testnevelés alkalmas infrastrukturális hátterének biztosítására.

A Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program részeként 215 projekt valósul meg országszerte, csupán hazai forrásból. Ebből 51 új tanuszoda, 88 új tornaterem, 44 tanterem-fejlesztés, 31 új iskola és egy óvodaépítés – sorolta.

Információja alapján ezekből októberig 72 beruházást osztottak ki, 21 helyszínen új tanuszoda, 25 helyszínen új tornaterem épült, 20 iskola bővülhetett tantermekkel, korszerűsödött egy óvoda és öt iskola épült.

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Centrum elnöke nyomatékosította: a nevelésben két dolog, az infrastruktúra és a szakmai tudás együttműködésére van szükség. Örömét fejezte ki, hogy a Lóczy Lajos Gimnázium már országosan is a legkorszerűbb iskolák közé sorolható.

Kontrát Károly, a térség fideszes országgyűlési követe is azt mondta el: a Lóczy nem kizárólag Balatonfüred legjobb középiskolája, de országos szinten is a legjobbak közé sorolható. Köszönetet mondott a megújítás érdekében kialakult összefogásért, azonkívül a munkák alatt tanúsított türelemért a tanároknak és a diákoknak szintúgy. A politikus azt kívánta az iskolában tanulóknak, hogy szeressék családjukat, iskolájukat, városukat és hazájukat, az elődeiktől kapott értékeket ugyanakkor nyújtják át az utánuk következő generációknak is.

Fodor Pál Széchenyi-díjas akadémikus, a gimnázium volt diákja visszaemlékezett az iskola 1955-ös alapítására, és azt mondta: bár most új falakat húztak fel, elképzelése alapján a régi szellem uralkodik még mindig az intézményben.

Bóka István (Fidesz-KDNP), Balatonfüred polgármestere felelevenítette: a felújítás koncepciója már 2010 előtt elkészült, amiben szerepelt a kézilabdacsarnok és az emeletráépítés is. A csarnok a Magyar Kézilabda Szövetséggel összefogva már ezelőtt megépült, és előző évben ősszel megkezdődhetett a gimnázium megújítása is – mondta.

Duna Katalin igazgató hangoztatta: teljesen modernizált az idén 65 éves balatonfüredi gimnázium. Kilencszáz négyzetméteres új emeleti szinttel bővült az intézmény, az energetikai korszerűsítés alatt homlokzati és lábazati hőszigetelést, a nyílászárók cseréjét és a fűtési rendszer rekonstrukcióját is elvégezték. Amellett modernizált a belső udvar, a könyvtár és az olvasóterem, ugyanakkor a tantermek is új bútorokat kaptak. A fejlesztéssel az intézmény akadálymentesítése is megtörtént.

mti