Megjelent a Szent Korona útját bemutató kötet

Megjelent a Szent Korona útját bemutató kötet

A Szent Korona kalandos útjáról jelent meg kötet a Magyar Tudományos Akadémia kutatócsoportjának munkája nyomán – mondta Pálffy Géza történész, a kutatócsoport tagja.

Ismertette: a több mint 600 oldalas, csaknem 200 illusztrációval és színes térképpel ellátott mű a nemzeti ereklye viszontagságait meséli el, kiderül belőle, hogy hányszor és hova, valamint, hogy milyen okokból és helyzetek közt szállították a Szent Koronát külföldre, ezt követően miként tért haza.

Hangoztatta: a magyar koronát tizenegyszer szállították külföldre, többségében Nyugatra, ez is jól mutatja, hogy a magyarok múltja legfőképp a keresztény Közép-Európa történetével függ össze. A koronát első alkalommal 1205-ben vitték ki az országból, 1978-ban mindazonáltal véglegesen visszakerült a fővárosba, ezen 770 év alatt 135 évet volt külföldön – fűzte hozzá.

Kiemelte: a kutatások alatt, eddig idegen részletekre is fény derült, akárcsak arra, hogy az 1663-64-es török elleni háborút lezáró vasvári béke közben a koronát nem Magyarországon, hanem Bécsben őrizték.

mti