Megkezdte üzemelését a Tokaj-Hegyalja Egyetem

Megkezdte üzemelését a Tokaj-Hegyalja Egyetem

Hivatalosan létrejött és ünnepi alakuló szenátusi ülésével megkezdte üzemelését a Tokaj-Hegyalja Egyetem.

A Miniszterelnökség, a sajtó képviselőihez eljuttatott információja alapján az alakuló szenátusi ülésen átvette kinevezését a korszerű intézmény rektora, Bolvári-Takács Gábor, aki azt mondta: „a Tokaj-Hegyalja Egyetem létrehozása Comenius óta a legnagyobb intellektuális beruházás a térségben. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy e óriási esély kibontakoztatásában szerepet játszhatok. Hogy ezt a lehetőséget a térség egészét dinamizáló, együttes sikerre váltsuk, a térség településeivel, tanítási és kulturális intézményeivel, a helyi pénzügyi és szociális élet szereplőivel hasonlóképpen szoros partnerség kialakítását tűztem ki célul.”

Az egyetem fenntartója a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány, aminek elnöke, Stumpf István az ünnepi ülésen azt mondta: „pataki diáknak és pataki nevelőnek lenni rang volt régen is, és az egyetem vezetését támogatva az egyetemet fenntartó alapítvány is mindent megtesz azért, hogy ez megint ezáltal legyen.”

A kormány „a magyar nemzet történelmi adósságát törlesztette Sárospatak felé” a Tokaj-Hegyalja Egyetem létrehozásával és a térség infrastrukturális fejlesztésével – írták, kiemelve: a részben az egri Eszterházy Károly Egyetemből kivált Comenius Campus, részben mindazonáltal zöldmezős beruházásként létrejött új egyetem új perspektívát nyit a térség egészének részére.

Ismertették: az intézmény képzési palettája Sárospatak és térsége mesés történelmi és kulturális örökségére épül és a térség fejlesztési potenciáljához illeszkedik. Ezek közé sorolható a kulturális örökség tanulmányok, a tanító és óvónő képzés, a szőlész-borász, a turizmus-vendéglátás, a gazdálkodás és menedzsment, ezenfelül a vállalkozásfejlesztési szak – tették hozzá.

Az egyetem létrejöttével „Sárospatak újabb fejlődési fokra lépett a magyar tanítás rangos centruma közt, olyképpen, mint 1650-ben, mikor is Lorántffy Zsuzsanna fejedelem asszony hívására Sárospatakra érkezett Comenius, kora legnagyobb pedagógusa” – közölték.

Hangsúlyozták: a Tokaj-Hegyalja Egyetem történelmi feladat előtt áll, amely „ugyanabban az időben könnyed és ugyanabban az időben kihívásokkal teli”. A térség kimagasló történelmi-kulturális öröksége nagy pártfogást jelent, ide sorolható példának okáért a Rákóczi-örökség, a magyar szellemi életben játszott történelmi funkció és a nemzeti szimbólumok egyikének tekinthető, internacionális ismertségnek is örvendő tokaji borvidék – írták, hozzáfűzve: nagy kihívás ellenben az értékek új megközelítése, amit csak együttműködéssel lehet elérni.

Az információ alapján Hauser Zoltán, az egyetem létrehozását előkészítő bizottság elnöke ehhez sok sikert kívánt a korszerű egyetem vezetésének és a fenntartó kuratóriumnak.

Emlékeztettek: az egyetem indulásához létfontosságú alapok előkészítése több hónapja tart. Április 27-én az Országgyűlés alkalmazott tudományok egyetemeként valósította meg a Tokaj-Hegyalja Egyetemet, amit a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány mint közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány tulajdonába helyeztek. Az alapítvány bejegyzése június végén megtörtént, a kuratórium az első ülését július 2-án tartotta, és onnantól folytonosan dolgozik – olvasható a közleményben.

mti